Ga naar de inhoud

Seppe Smits opvolgen wordt een uitdaging: "Kleine Aziaten leggen lat steeds hoger"

 za 20 januari 2024 09:40
Seppe Smits
Seppe Smits: "Op 15 jaar tijd zijn de tricks bijna verdubbeld wat aantal rotaties betreft."

Snowboarder Seppe Smits (32) zet deze winter een punt achter zijn topsportcarrière. De tweevoudige wereldkampioen heeft zijn sport zien evolueren. "De laatste jaren zijn het vooral de Aziaten die de standaard zetten. Zij draaien tot 5 keer om hun as", vertelt Smits.

In zijn begindagen moest Seppe Smits het vooral opnemen tegen Europese of Amerikaanse snowboarders, nu zijn het stilaan de Aziaten die het niveau bepalen.

 

"Ze leggen de lat steeds hoger", ziet Smits. "Snowboarden is een relatief jonge sport en daarom nog in volle ontwikkeling. Er komen non-stop nieuwe tricks bij."

 

En die tricks worden steeds gekker. "Toen ik in 2009 naar mijn eerste WK-medaille sprong op de Big Air (zilver, red) lukte dat met een 900 en een 1.080."

 

Voor de leken: met een 1.080-sprong draai je 3 keer om je eigen as.

 

Smits: "Nu springt de top 3 in de Wereldbeker een 1.800, dat is al 5 keer om je as. Op 15 jaar tijd zijn de tricks dus bijna verdubbeld wat het aantal rotaties betreft."

 

(lees voort onder de foto)

snowboarder
Japanners, Koreanen en Chinezen zetten de nieuwe standaard in het funpark.

Het recept in Azië: eerst turnen, dan snowboarden

En de sky is momenteel the limit, weet Seppe Smits.

 

"Omdat we de laatste jaren steeds veiliger kunnen trainen. In Genk hebben we een schans staan met een big air waar we veilig kunnen landen", legt hij uit.

 

Ook in Azië hebben ze die big airs liggen om hun nieuwe tricks te oefenen. "Ze zwemmen daar ook in het talent", gaat Smits voort.

 

"Veel Aziatische snowboarders komen uit de gymwereld. Op jonge leeftijd gaan ze de turnhal in, de atleten die de top niet kunnen bereiken, laten ze proeven van andere sporten."

 

Zoals het snowboarden. Smits: "Met hun klein gestalte beschikken ze over een fysiek voordeel in de lucht. Ze draaien makkelijker en sneller om hun as."

 

"Alleen de controle over hun plank is vaak een werkpunt bij de Japanners en de Chinezen", merkt Smits op. "Dat zie je in de aanloop naar de jumps."

big jump
In Genk kunnen de snowboarders trainen en landen op een opblaasbaar kussen: een airbag.

Flatlanders

Voor zijn opvolging kijkt Seppe Smits naar Jules De Sloover (21) en olympiër Evy Poppe (19).

 

De Nederlanders zoals Sam Vermaat (18) en Niek van der Velden (23) staan al een stapje verder. "Nederland heeft een hele goede generatie", ziet Smits.

 

"We zien mekaar vaak. Belgen en Nederlanders noemen zichzelf "Flatlanders" in het snowboarden", lacht Smits.

 

"Niek vind ik een hele leuke snowboarder. Met zijn creatieve tricks komt hij origineel uit de hoek."

 

"We hebben veel respect voor elkaar", gaat Smits voort. "We tillen mekaar naar een hoger niveau, zoals ik dat destijds ook deed met mijn broer en Kevin Bronckaers."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Sotsji blijft frustrerend"

Niek van der Velden vloog twee jaar geleden naar een 6e plaats op de Olympische Spelen (op de Big Air). Seppe Smits deed het hem in 2018 voor op de slopestyle.

 

"Een mooie revanche voor Sotsji 2014", herinnert hij zich. "Toen greep ik tot twee keer toe net naast een finaleplaats met het minimale verschil 0.25. Dat is heel klein."

 

"De jury talmde erg lang met zijn punten. Er werd dus gekeken naar andere resultaten, dat blijft frustrerend", dixit Smits, die in maart zijn allerlaatste jumps plaatst in een wedstrijd.

 

Afspraak in Silvaplana, in de Zwitserse Alpen.

Seppe Smits
Seppe Smits klieft door de Koreaanse lucht op de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang.
Gerelateerd: