• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Russisch Olympisch Comité steunt volop alle Russische "neutrale" olympiërs

  Russen mogen deelnemen aan Winterspelen als "Olympische atleten van Rusland".

  Het Russisch Olympisch Comité (ROC) heeft vandaag formeel zijn volledige steun uitgesproken aan Russische atleten die onder de olympische vlag willen deelnemen aan Pyeongchang 2018. Vorige week sloot het Internationaal Olympisch Comité (IOC) Rusland uit van de Winterspelen vanwege het grote dopingschandaal rond Sotsji 2014. Maar atleten die een dopingvrije reputatie hebben, mogen neutraal meedoen.

  Het Russische Olympische Comité hield vandaag een gesloten vergadering in Moskou met een pak betrokkenen, zoals het mannenhockeyteam, kunst- en snelschaatsers en de voorzitter van de wintersportfederaties. Vorige week na de sanctie loerde een boycot nog om de hoek, maar president Poetin wuifde dat enkele dagen geleden al weg.

  ROC-voorzitter Aleksander Zhoekov, bracht vandaag de boodschap dat Rusland nu zoveel mogelijk atleten wil laten deelnemen onder de olympische vlag als "Olympische atleten van Rusland".

  "De unanieme mening van alle aanwezigen was dat onze atleten naar Zuid-Korea moeten gaan, meestrijden én winnen voor de glorie van Rusland, voor de glorie van ons moederland", verwoordde Zhoekov het.

  "De Russische sporters staan klaar om deel te nemen aan de Olympische Spelen ondanks de moeilijke omstandigheden en de beslissing van het IOC, die in vele opzichten absoluut onrechtvaardig is."

  Tot 200 Russen in Pyeongcheang?

  Sommige Russen zullen formeel uitgenodigd worden door het IOC om als individuele sporters mee te doen. Het ROC zal evenwel ook namen doorgeven. "Ik denk dat het IOC ook wil dat de beste Russische atleten de uitnodigingen krijgen, zodat bijvoorbeeld ons ijshockeyteam over de beste spelers beschikt."

  Volgens Zhoekov zouden tot 200 atleten de Spelen in Zuid-Korea kunnen halen. Het ROC wil ook snel samenzitten met het IOC om alles praktisch te regelen. Zo is er vrijdag al een meeting in Zwitserland over de neutrale uniformen en of atleten nationale kleuren mogen dragen.

  De goedkeuring van het ROC betekent niet dat Rusland alle beroepsprocedures tegen de IOC-straffen laat varen, zei Zhoekov nog. 25 atleten die geschorst werden voor doping in Sotsji, trokken naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS). Voor het IOC mogen Russen die eerder al geschorst werden niet naar Pyeongchang.

  De aanvoerder van het nationale ijshockeyteam verwelkomde het groene licht van zijn olympisch comité, dat zou de sporters kalmeren na een periode van onrust. Ilja Kovaltsjoek: "Eindelijk is dit allemaal achter de rug. We gaan naar de Spelen."