• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kluisberg (2x) en Knokteberg (3x) doen intrede in Dwars Door Vlaanderen

  Het podium van vorig jaar, met Lampaert op 1.

  Flanders Classics heeft een volledig vernieuwde 73e editie van Dwars Door Vlaanderen voorgesteld. De Oude Kwaremont en de Paterberg verdwijnen uit het parcoursb op 28 maart, de Kluisberg en de Knokteberg zijn nieuw en komen meerdere keren terug. De koers tussen Roeselare en Waregem, vorig jaar voor het eerst WorldTour, telt 15 hellingen en is 20 km korter.

  Flanders Classics-baas Wouter Vandenhaute heeft woord gehouden. Toen hij tijdens de Tour deze zomer te gast was bij Sporza, droomde hij van een meer eigen identiteit voor zijn koersen.

  We wisten al dat Dwars Door Vlaanderen in de plaats van de Driedaagse De Panne naar de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen verhuisde "om 5 dagen het grootste wielerfeest van de wereld proberen te maken".

  De Oude Kwaremont en de Paterberg wil Vandenhaute graag voor de Ronde alleen reserveren, daarom dat ze uit het parcours voor Dwars Door Vlaanderen gingen. Met de Kluisberg en de Knokteberg (ofte Côte de Trieu) wordt een deel van het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen in ere hersteld. De laatste jaren bleven die 2 hellingen links of rechts liggen.

  Vandenhaute: "Als het aan mij ligt, mag koers nog korter"

  En Vandenhaute zit niet stil: "Als het aan mij ligt, wordt de wedstrijd nog verder ingekort. Zelfs naar 160 kilometer. De koers situeert zich immers 4 dagen voor de Ronde. De renners die op zondag rijden, kunnen zo ook vol gaan op de woensdag ervoor. Het is aan de renners hoe ze op dit nieuwe parcours gaan reageren."

  De laatste 30 km - met het Vossenhol, de Holstraat en de Nokereberg - blijven alvast ongewijzigd. Vorig jaar won Yves Lampaert in Waregem.

  Ontdek het parcours van Dwars Door Vlaanderen: