• home
 • video
 • pas verschenen

  België verdedigt wereldtitel kaatsen in Colombia: "Maar het is niet meer zoals vroeger"

  Op het WK worden er vier varianten gespeeld

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Volgende week vindt het WK kaatsen plaats in Colombia. Wist u dat België een nationale ploeg heeft die daar wereldkampioen in is? Wij bezochten hen tijdens hun laatste training op ons grondgebied.

  Net zoals in het voetbal vindt het WK om de vier jaar plaats. De ene keer wordt er gespeeld in Europa, de andere keer in Zuid-Amerika.

  "In die Zuid-Amerikaanse landen leeft het kaatsen heel hard. Op het WK spelen we 4 varianten van het kaatsen: Llargues, het internationale spel en wallball. Tenslotte wordt er ook altijd een lokale variant toegevoegd aan het wedstrijdschema. Deze keer is dat Chaza."

  "Op het WK zullen we uiteraard onze wereldtitel met hand en tand verdedigen. Onze grootste uitdagers zijn Spanje en Nederland."

  "Dringend nadenken over een bijnaam"

  De Belgische ploeg is wereldkampioen over de vier disciplines heen. Zijn er dan veel kaatsclubs in België?

  "Ons land telt 70 clubs met alles bij elkaar een 700-tal leden. Maar het is al lang niet meer zoals vroeger toen er een kaatsveld was onder elke kerktoren."

  "We zijn als Belgische ploeg dan ook heel blij dat we op de oefenvelden van de Rode Duivels mogen voorbereiden. We moeten trouwens dringend eens nadenken over een bijnaam."

  "Zoeken naar middelen om jongeren te bereiken"

  Kaatsen is niet meteen een sport die de jonge generatie aanspreekt. Het ledenaantal zakt dan ook gestaag weg.

  "Kaatsen is een vrij technische sport en het palet aan sporten die jongeren voorgeschoteld krijgen, is enorm."

  "Maar we zoeken naar middelen om het jonge publiek te bereiken. Vanaf 6 jaar kun je al instappen. We spelen dan met kleine zachte tennisballetjes."

  Wat is kaatsen? "We spelen met een gepelde tennisbal"

  Kaatsen uitleggen is niet eenvoudig. Het puntensysteem is met 15-30-40 in elk geval zoals bij tennis. En ook het balletje is bijna hetzelfde.

  "We spelen eigenlijk met een gepelde tennisbal. Er wordt 5 tegen 5 gespeeld bij de internationale variant. De ene ploeg serveert vanaf zijn speelhelft in een bepaald vak van de tegenstander."

  "Die probeert dan de bal tegen te houden of terug te slaan. Met de kaats bedoelen we het midden van het veld waar je telkens over moet slaan. In tegenstelling tot tennis spelen we maar tot 1 set."

  Video player inladen ...