• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck selecteert logische namen voor Daviscup-finale: "Elleboog Darcis is oké"

  Joris De Loore miste de halve finale door een blessure.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Joris De Loore miste de halve finale door een blessure.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Arthur De Greef en Joris De Loore zijn de Belgische tennissers die van 24 tot 26 november in Rijsel tegen Frankrijk om de Daviscup spelen. Kapitein Johan Van Herck heeft vanochtend zijn selectie voor de finale bekendgemaakt in Ukkel, waar de Belgen - behalve Goffin - de hele week zullen trainen.

  Goffin is het uithangbord van de Belgische ploeg. De nummer 8 van de wereld versloeg gisteren nog nummer 1 Rafael Nadal op de Masters in Londen.

  Hij krijgt op het hardcourtterrein van het Stade Pierre Mauroy in Rijsel de vertrouwde namen naast zich: Steve "Monsieur Coupe Davis" Darcis (ATP-76), Ruben Bemelmans (ATP-106), Arthur De Greef (ATP-174) en Joris De Loore (ATP-279).

  Van Herck zal op het laatste moment zijn keuze maken over het viertal voor de finale: "Ik wil alle opties openhouden. De Greef heeft misschien een mindere dubbel gespeeld tegen Australië, maar hij stond er altijd en ligt goed in de groep. Ik heb hem nooit iets te verwijten gehad."

  De kapitein wil deze week gebruiken om te bekijken hoe zijn spelers fysiek en mentaal de voorbereiding afwerken: "Maar de zaken zijn duidelijk bij ons en daar houd ik van."

  "Elleboog van Darcis is oké"

  Darcis sukkelde de voorbije weken met zijn elleboog. Daarover had Van Herck goed nieuws: "In de ochtend werkt hij een fysieke training af, na de middag speelt hij 2 uur, zoals iedereen. Het gaat goed met zijn elleboog."

  Van Herck bewierookte ook Goffins zege tegen Nadal: "Dat is een heel goeie boodschap voor iedereen. Dat geeft vertrouwen. Hoe meer ritme en vertrouwen hij heeft, hoe beter. Ik ben niet bang voor vermoeidheid. Vertrouwen is een belangrijkere factor."

  Tegen Tsonga, Pouille, Herbert en Mahut

  België staat voor de derde keer in de finale van de Daviscup. In 1904 was de eerste keer tegen de Britse eilanden, in 2015 was opnieuw Groot-Brittannië te sterk in Gent.

  Frankrijk mikt op een 10e eindzege, de eerste sinds 2001. België en Frankrijk speelden al 7 keer tegen elkaar: de Fransen leiden met 4-3. De laatste confrontatie dateert van 2001. Het werd toen 0-5 in Gent.

  De Franse kapitein Yannick Noach maakte vandaag ook zijn selectie bekend: Jo-Wilfried Tsonga (ATP-15), Lucas Pouille (ATP-18) en de dubbelspelers Pierre-Hugues Herbert (ATP-80) en Nicolas Mahut (ATP-130) vormen de basis, Richard Gasquet (ATP-31) en Julien Benneteau (ATP-57) zijn de reserven.

  "Frankrijk is favoriet, maar wij kunnen boven onszelf uitstijgen"

  Van Herck, die in 2015 ook al selectieheer was, schat de kansen van zijn team: "We hebben voor de tweede keer een afspraak met de geschiedenis en zullen er alles aan doen om die tot een goed einde te brengen."

  "Het wordt een veelbelovend duel. Frankrijk is favoriet, daar moeten we eerlijk in zijn. Maar in de Daviscup zijn er zoveel factoren die een rol spelen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ons team boven zichzelf uitstijgt."

  "Denk maar aan David die een wereldpartij speelde tegen de Australiër Kyrgios en Steve die Zverev en Kohlschreiber in Duitsland klein kreeg. Met ook nog Ruben, Arthur en Joris hebben we een zeer solide ploeg die de Fransen in het enkel- én het dubbelspel tot het uiterste kan drijven."

  Elke dag zijn er 27.000 fans, waaronder 2.700 Belgen. "We zullen daar als bezoekers mee moeten omgaan. Maar dat geldt ook voor de Fransen, hun verwachtingen liggen erg hoog."

  Weg naar de finale:

  • België:
   1e ronde: Duitsland-België 1-4
   kwartfinales: België-Italië 3-2
   halve finales: België-Australië 3-2
    
  • Frankrijk:
   1e ronde: Japan-Frankrijk 1-4
   kwartfinales: Frankrijk-Groot-Brittannië 4-1
   halve finales: Frankrijk-Servië 3-1

  Tweets over selectie: