• home
 • video
 • pas verschenen

  Van de oude tot de nieuwe Telstar: zo evolueerde de WK-bal doorheen de jaren

  Een WK-bal voor ieders smaak.

  Na de retro-truitjes krijgen we nu ook een retro-bal op het WK in Rusland. Toch heeft de WK-bal een hele weg afgelegd sinds 1970.

  Mexico 1970: Telstar

  Deze lederen bal dankte zijn naam aan de Telstar-satelliet die op een bal lijkt.

  West-Duitsland 1974: Telstar Durlast

  Het ontwerp werd behouden, maar de bal kreeg een extra behandeling om waterbestendiger te zijn.

  Argentinië 1978: Tango

  De Tango was een verwijzing naar de nationale dans van gastland Argentinië. De bal kreeg ook een Durlast-waterproof-laagje. Met de panelen werden cirkels afgebeeld. Een update van de Tango bestaat nu nog.

  Spanje 1982: Tango Espana

  "It takes two to tango", dus werd de naam behouden. Al kan het er ook aan liggen dat de Tango erg geapprecieerd werd. De 1982-versie was een tikje lichter.

  Mexico 1986: Azteca

  Het leer maakt plaats voor synthetisch materiaal. De tekenaars haalden hun inspiratie uit de Azteekse cultuur.

  Italië 1990: Etrusco Unico

  De Azteken van 1986 werden verdrongen door de Etrusken. Historisch klopt het niet helemaal, maar deze bal was wel erg populair.

  In de VS werd met de Questra, wat "Tocht naar de sterren" betekent, herdacht dat het 25 jaar geleden was dat de Amerikanen voet hadden gezet op de maan.

  De Fransen leenden de naam voor hun vlag aan de WK-bal en meteen kreeg de bal voor het eerst een gekleurd design. De bal uit synthetisch schuim ging sneller en nauwkeurig dan zijn voorgangers.

  Na 24 jaar werden de Tango-cirkels ingeruild voor een nieuwe look. De Fevernova stond voor "Fever" (koorts) en Nova (ster) en bezorgde vooral doelmannen koortsaanvallen. De curve van de bal was nogal onvoorspelbaar.

  Teamgeist, Duits voor teamgeest, kon niet als naam vastgelegd worden, dus kwam er een +-teken voor. De bal was glad omdat de vlakken, slechts 14, aan elkaar gesmolten werden.

  Met de Jabulani (Zulu voor "feesten") waren nog maar acht vlakken nodig om de WK-bal te ontwerpen. De bal kreeg veel kritiek over zijn onvoorspelbare vlucht.

  Over 44 jaar zijn de 32 gestikte lederen vlakken van de Telstar geëvolueerd tot zes synthetische panelen met een speciale bovenlaag om hogere snelheden te halen. Hij zou ook niet meer mogen "fladderen".

  Adidas maakt de cirkel rond en brengt een bal op de markt die is geïnspireerd op de originele Telstar-bal uit 1970. Hoewel het uiterlijk min of meer hetzelfde is, is de technologie erachter dat allerminst. Dankzij een ingebouwde NFC-chip is het zelfs de allereerste digitale bal op een eindronde.