• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Favoriet Bouchikhi wint in Mol, Imana Truyers op 5 bij vrouwen

  Soufiane Bouchikhi liep eigenlijk zonder tegenstanders.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Net als 2 weken geleden heeft Katarzyna Rutkowska gezegevierd in de CrossCup: toen met Polen in de Relays in Gent, vandaag individueel rond het Zilvermeer in Mol. Imana Truyers was de beste Belgische veldloopster op de vijfde plaats. Bij de mannen was Soufiane Bouchikhi vooraf al bijna zegezeker en hij maakte die rol waar.

  Truyers is de beste Belgische vrouw

  In de Relays op 22 oktober werd in teams van 3 gelopen: de Poolse nationale vrouwenploeg haalde het toen voor Brabant Wallon van Truyers. In Mol was het ieder voor zich.

  Truyers zorgde zelf voor de schifting iets voorbij half wedstrijd: alleen Sofie Van Accom en 5 buitenlandse atletes konden mee. Rutkowska nam over en liep onvervaard naar winst.

  Truyers was met voorsprong de beste Belgische, voor het eerst in haar carrière, en ze blijft leidster in de CrossCup. Vorig jaar was ze 3e in de eindstand, achter Van Accom (2e) en Louise Carton (1e). Carton staat nog even aan de kant door oververmoeidheid.

  Van Accom was 2e Belgische, marathonloopster Hanna Vandenbussche 3e. Hanne Verbruggen verloor in de 1e 100 meter haar schoen en liep de hele cross op 1 schoen verder. Ze was 4e Belgische.

  Truyers: "Vol voor eindzege"

  Na de manche in Gent klonk ze nog voorzichtig, maar haar eerste Belgische plaats in Mol gaf haar zelfvertrouwen een boost. "De trainingen gaan heel goed, maar al mijn concurrentes hadden een sterk zomerseizoen, terwijl ik nauwelijks in actie kwam. Dan is het toch afwachten wat je in een wedstrijd kan. Het gevoel vandaag was goed. In het begin kwamen de Poolse meisjes niet, dus nam ik de leiding. Een constant hoog tempo is cruciaal voor mij. In de spurt verlies ik."

  Truyers liep Van Accom weg. "Ik had 1 zwak moment in het bos, maar gelukkig was mijn voorsprong op Sofie groot genoeg. Ik ga nu vol voor de eindzege. Na Nieuwjaar volgen mijn favoriete omlopen nog."

  Bouchikhi zonder tegenstand naar zege

  Soufiane Bouchikhi werd in de Relays 2e achter Isaac Kimeli en zijn team uit Halle. Uitdagers Kimeli en Bashir Abdi ontbraken door trainingsstages in Mol. Zo lag de weg open voor Bouchikhi.

  Met een straat voorsprong liep hij naar de winst. De naam op de tweede plaats was opvallender: Lander Tijtgat, die in zijn 1e wedstrijd na 4 jaar blessureleed prominent weer aan de oppervlakte kwam. De jonge Robin Hendrix (22) liep op een afstand naar de derde plaats in zijn eerste lange cross.

  Bouchikhi is de nieuwe leider in de CrossCup. In de korte cross hield Jeroen D'hoedt Valère Hustin af.

  Bouchikhi: "Wil elke manche winnen dit jaar"

  Er stond geen maat op Bouchikhi in Mol. Er ontbraken dan wel enkele topnamen, maar hij denkt ook de 4 resterende manches te kunnen winnen.

  "Ik voelde me goed, maar de komende weken en maanden verwacht ik nog sterker te worden. Ik was niet bezig me het uitbouwen van een voorsprong op de afwezigen, want ik wil simpelweg alle manches winnen."

  Op 2 stond de verrassende Tijtgat, die jaren met achillespeesklachten sukkelde. "Vorige winter ging ik op vakantie zonder steunzolen en plots was de pijn weg. Ik heb mijn steunzolen in de vuilbak gegooid en kan sindsdien weer pijnvrij trainen."

  Tijtgats vorige race was het EK in 2013. Op zijn 34e wil hij straks weer naar het EK. "Dit doet deugd. Ik mis alleen nog wedstrijdritme. Met deze cross in de benen kan ik nog beter doen op de selectiecross in Roeselare. Ik ga voor een EK-selectie." Op 10 december is het EK in Slovakije, op 26 november is er Roeselare.

  Uitslagen:

  Vrouwen:
  1. Katarzyna Rutkowska (Pol), 5,5 km in 19'30"
  2. Shona Heaslip (GBr) op 7"
  3. Jill Holterman (Ned) ) - 10"
  4. Andrea Deelstra (Ned) - 18"
  5. Imana Truyers - 23"
  8. Sofie Van Accom - 43"
  11. Hanna Vandenbussche - 1'05"
  12. Hanne Verbruggen - 1'11"

  Mannen:
  1. Soufiane Bouchikhi, 9,2 km in 28'46"
  2. Lander Tijtgat op 18"
  3. Robin Hendrix - 31"
  4. Michael Somers
  5. Thomas De Bock
  6. Dorian Boulvin