Ga naar de inhoud

Helpt "volksfeest" van EK veldlopen om EK atletiek naar België te halen? "Dit smaakt naar meer"

 ma 11 december 2023 11:18
Het EK veldlopen in Brussel was een groot succes.

Het EK veldlopen in Brussel was een succes op sportief vlak, maar ook op organisatorisch vlak en dat smaakt naar meer. "We hebben bewezen dat we op de kaart staan als organisator. Dit is een belangrijke stap voor de toekomst."

Met drie Belgische medailles op het EK veldlopen in eigen land kon Rutger Smith, de topsportcoördinator van de Vlaamse Atletiekliga, niet anders dan tevreden zijn. "We presteerden boven verwachting", zei hij na afloop. "Ik sta hier met een goed gevoel."

 

"Ik heb in alle leeftijdscategorieën sterke resultaten gezien. Het was een heel erg geslaagd kampioenschap, waarbij sommige atleten zich duidelijk overstegen hebben. Het thuispubliek heeft onze atleten een boost gegeven, bijvoorbeeld om nog een eindspurt in te zetten."   

 

De bronzen teammedaille van de vrouwen had ook Smith niet zijn aankomen. In 2021 was hij nog een van de voorstanders om geen enkele vrouw uit te sturen naar het EK in Dublin, wegens onvoldoende niveau. Twee jaar later pakken diezelfde vrouwen brons.

 

"Dat was de verrassing van de dag. Maar er valt niets op af te dingen. Ze hebben supersterk gelopen. Petje af." En dan moesten de mannen nog komen, met individueel brons voor Robin Hendrix én teamgoud.

 

"De kers op de taart. Isaac Kimeli viel wat tegen en hij is de eerste om dat toe te geven, maar Robin liep fantastisch. En ook Isaac heeft zijn aandeel in de gouden teammedaille."

(lees voort onder foto)

De Belgische vrouwen pakten onverwacht brons in de landencompetitie.

"Dit EK veldlopen belooft voor de toekomst"

Het succesvolle EK veldlopen in Brussel geeft Rutger Smith zin om nog meer atletiektoernooien naar België te halen. "De organisatie was absoluut geslaagd dit weekend. Dit smaakt naar meer." In 2030 zou België het EK atletiek naar Brussel willen halen.

 

Hetzelfde geluid was er te horen bij Gerry Follens, voorzitter van de Vlaamse Atletiekliga. "We hebben een heel goeie organisatie neergezet. Het was tot in de puntjes in orde. We hebben bewezen dat we op de kaart staan als organisator."   

 

Ook bij Follens doet het EK veldlopen dromen van meer. "Dit belooft voor de toekomst. Hiermee is een belangrijke stap gezet om in de toekomst nog meer toporganisaties naar ons toe te trekken. We denken in de eerste plaats aan het EK Road Running in 2025 in Leuven, maar wie weet wat er daarna nog volgt."

 

Achter de schermen wordt er lobbywerk verricht voor het EK atletiek in 2030, maar het is nog niet beslist of België zich effectief kandidaat stelt. De sfeer op het EK veldlopen zat zondag alvast goed.

 

"Ik mag wel zeggen dat het een volksfeest was", stelt Follens. "We hebben tussen de 6.000 en 7.000 toeschouwers ontvangen. Dat is een droom als organisator van een veldloop. Dit doet denken aan een succesvolle veldrit."

Gerelateerd: