Ga naar de inhoud

Crosscup Hannuit: Nimubona en Jebitok gaan met bloemen lopen

 zo 21 januari 2024 17:04
Yves Nimubona won de cross bij de mannen.

De Keniaanse Edinah Jebitok en de Rwandees Yves Nimubona hebben in Hannuit de CrossCup gewonnen. De veldloop was daar al toe aan zijn 80e editie. Bij de Belgen was er goed nieuws voor Jana Van Lent en Guillaume Grimard. Zij presteerden het best en gaan als leiders naar de laatste CrossCup-manche.

Kijk naar de ruime samenvatting

Grimard en Van Lent zijn de beste Belgen

Hannuit draagt het Golden Label van World Athletics en dus zijn er over de taalgrens enorm veel rankingpunten te verdienen. Dat is belangrijk in aanloop naar de Olympische Spelen. De beste veldlopers over het hele seizoen krijgen een startbewijs voor de 10.000 meter op de Spelen. 

 

Bij de vrouwen was de zege voor Jebitok. Zij haalde het met liefst 39 seconden voorsprong op haar landgenote Pamela Kosgei. De Britse Megan Keith was derde. De 22-jarige Jana Van Lent maakte een sterke beurt en was als vijfde ruimschoots beste Belgische. Ze verstevigt zo haar leidersplaats in het klassement.

 

De tweede Belgische was Victoria Warpy op een zevende plaats. Daarna volgden Amélie Bihain, Sofie Van Accom en Imana Truyers. 

 

Bij de mannen was Grimard de beste Belg. Dat werd al in de eerste ronde duidelijk. Hij ging er samen met vier Oost-Afrikanen vandoor. Doorheen de wedstrijd zou hij alleen maar verder weg lopen van de andere landgenoten, maar in de strijd om de overwinning kon hij zich uiteindelijk niet mengen.

 

De Rwandees Yves Nimubona haalde het voor de Eritreeër Merhawi Mebrahtu en de Keniaan Kibet Kandie. Grimard finishte als vijfde en doet een goede zaak met het oog op de Spelen. Hij verstevigt ook zijn leiderstrui.

 

Isaac Kimeli, die vorige week nog corona opliep, was zesde en tweede Belg. Daarna kwamen Nicolaï Saké, Marco Vanderpoorten en Robbe Camphens.

 

De vierde en laatste manche van de CrossCup volgt binnen drie weken in Diest.  

Guillaume Grimard (5e):  "Na mijn teleurstellende EK heb ik een week platte rust genomen. Daarna kwamen de feestdagen. Mijn vriendin, die in Canada werkt, was in het land, waardoor ik minder heb getraind. Veel volume heb ik dus niet in de benen, maar de vorm is er duidelijk nog." 

 

"In de eerste ronde wist ik al dat ik eerste Belg zou worden. Dat verraste mij niet echt want ik wist dat Isaac Kimeli ziek was geweest. Eerste Belg worden was hier echter niet genoeg voor mij. Ik wilde liefst derde of vierde eindigen met oog op de Spelen, maar het werd een vijfde plaats. Ook mooi, maar zo heb ik iets minder zekerheid over de Spelen. Eind februari loop ik nog een Golden Label cross in Albufeira."   

 

"Eerst loop ik nog de laatste CrossCup-manche van het seizoen in Diest, waar ik opnieuw graag eerste Belg zou worden en het eindklassement wil binnenhalen."

 

Jana Van Lent (5e): "Ik wist niet goed wat ik vandaag moest verwachten, omdat het al even geleden was dat ik nog een cross had afgewerkt. Na het EK heb ik het twee weken rustiger aan gedaan, maar nu voel ik me weer goed."   

 

"Ik hou van cross, ook in de sneeuw. Het was supertof, maar soms wel opletten om recht te blijven. Ik ben snel naar mijn eigen tempo op zoek gegaan, maar er stond veel wind, dus het was niet evident om lang alleen te moeten lopen. Gelukkig had ik veel supporters. Ik loop enkel nog in Diest binnen drie weken, en dan zit mijn veldloopseizoen erop."