• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Smits: "Zal een knokpartij worden om een olympische medaille te pakken"

  Seppe Smits wil dit seizoen pieken op de Olympische Spelen.

  Over 99 dagen gaan de Winterspelen van start in Zuid-Korea. Seppe Smits is misschien wel onze grootste medaillekandidaat. "Ik fantaseer al over de tricks die ik wil doen in Zuid-Korea", vertelt de snowboarder. "Ik heb er heel veel zin in, maar het zal knokken worden voor een medaille."

  "99,9 procent zeker van mijn ticket voor de Spelen"

  Seppe Smits heeft al een wedstrijd in Nieuw-Zeeland achter de rug, maar deze maand komt het nieuwe snowboardseizoen pas echt op gang. "De voorbereiding is goed verlopen. Ik heb een goed gevoel. Mentaal ben ik heel gemotiveerd."

  "Ik heb veel plezier op mijn snowboard. Meestal moet je na een pauze toch weer even wennen, maar de tricks voelen heel natuurlijk aan. Ik heb ook al wat nieuwe dingen geleerd."

  Is Smits 99 dagen voor de Spelen al zeker van zijn ticket? "99,9 procent. Officieel kan je dat pas zeggen wanneer de ranking wordt afgesloten, maar ik sta er goed voor. De kans is klein dat er nog genoeg andere snowboarders zoveel punten sprokkelen dat ze mij uit de top 40 duwen."

  "Ik heb vorig seizoen veel wedstrijden gedaan en ook een paar goeie resultaten behaald. Daardoor heb ik dus al veel punten en dat geeft me nu wat vrijheid. Ik moet niet plots alles meedoen om punten te pakken. Ik mag al eens een wedstrijd overslaan om te trainen."

  "Ik fantaseer al over de tricks die ik wil doen in Zuid-Korea"

  Sportstatistiekenbureau Gracenote voorspelt voor Smits een gouden medaille. Het zou de eerste Belgische medaille zijn op de Winterspelen sinds 1948. "Dat is heel tof om te horen. Ik zal mijn uiterste best doen, maar het wordt niet makkelijk. Je ziet dat het een olympisch jaar is. Iedereen is heel hard aan het trainen. Het niveau is echt heel hoog."

  "Voor mij zijn de Olympische Spelen de belangrijkste afspraak dit seizoen. In onze sport zijn er nog veel andere events, zoals de X-games, maar ik kijk echt ontzettend uit naar de Spelen. Daar wil ik pieken."

  "Ik heb het slopestyleparcours al eens bekeken en ik heb al gefantaseerd over de run die ik zou willen doen. De tricks die ik in mijn hoofd heb, wil ik nu perfect onder de knie krijgen. Het wordt sowieso een knokpartij om in Zuid-Korea een medaille te pakken, maar ik ga mijn uiterste best doen."

  Dit wordt het slopestyleparcours in Zuid-Korea:

  De voorbereiding van Seppe Smits in beeld: