• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Ceulemans somber over toekomst Belgisch biljart: "Jongeren gamen liever"

  Raymond Ceulemans werd 35 keer wereldkampioen.

  Volgende week vindt het WK driebanden plaats. "Maar de Belgische jeugd heeft geen interesse meer voor biljart", zegt biljartlegende Raymond Ceulemans. "Er staan ook te weinig Belgische talenten op."

  Ceulemans: "Biljarten is te moeilijk voor veel jongeren"

  Raymond Ceulemans (80) veroverde 35 wereldtitels, 48 Europese en 61 Belgische titels. Met onder meer Frédéric Caudron en Eddy Merckx heeft België nog altijd troeven in het biljart. Maar de toekomst is niet verzekerd.

  "In België zijn er maar 17 jeugdspelers actief", zegt Ceulemans (foto). "Dat is eigen aan onze tijd. De jongeren gamen veel liever. Biljart interesseert hen niet. Soms staat er nog wel een jeugdige biljarter op, die meestal wel goed is. Maar er zijn te weinig jongeren die onze sport beoefenen."

  "Biljarten is voor veel jongeren ook te moeilijk, dan spelen ze wat pool. Europa heeft het biljarten gedomineerd, maar het zwaartepunt verplaatst zich nu naar Azië. Daar is de sport blijkbaar wel populair."

  Caudron: "Ik zie het verschil niet met het populaire snooker"

  Ook Frédéric Caudron kaart de negatieve tendens aan. "Het gebrek aan interesse bij de jeugd is een probleem", stelt de nummer 1 van België. "Biljart is zogezegd niet sexy, maar ik zie het verschil niet met snooker dat wel veel aandacht krijgt."

  "Of mijn generatie een rol kan spelen om het biljarten populairder te maken? Als je van deze sport wil leven, moet je veel spelen. Wij hebben dus geen tijd om te helpen bij bijvoorbeeld een biljartacademie, die absoluut zou moeten opgericht worden door de federatie."

  "In Zuid-Korea is er een tv-kanaal dat 24 uur op 24 biljart uitzendt. Door die aandacht zijn er nu een pak Zuid-Koreaanse topspelers. Ook in Colombia is het biljarten een populaire hobby onder de jongeren. Het kan dus."