Ga naar de inhoud

WK driebanden in Zuid-Korea: geen finale voor Eddy Merckx

Dit weekend organiseerde de Zuid-Koreaanse stad Donghae-City het WK driebanden. Eddy Merckx werd in de halve finales uitgeschakeld.

WK Driebanden
13:54
Geen finale voor Merckx

Eddy Merckx is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale op het Wereldkampioenschap driebanden in het Zuid-Koreaanse Donghae City. In de halve finale moest hij zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Ruben Legazpi.

De 40-jarige Madrileen nam met een reeks van negen de beste start wat zich bij de pauze vertaalde in een 21-12 voorsprong. Merckx, die echt niet in zijn ritme geraakte, moest toezien hij Legazpi met reeksen van elf en zes een kloof sloeg van 23 punten en op drie punten van de overwinning kwam. Met de rug tegen de muur lukte de Antwerpenaar nog een reeks van elf, maar in de 28e beurt maakte Legazpi het punt voor een 50-37 overwinning. 

In de finale neemt Legazpi het op tegen de Turk Tayfun Tasdemir die de Nederlander Dick Jaspers, de uittredende kampioen, met 50-47 aan de kant zette. 

Uitslag:

Ruben Legazpi (Spa/34) - Eddy Merckx (Bel/8) 50-37 (1.786-1.370)

12/11/22
17:44
Halve finales voor Merckx

Eddy Merckx (UMB-8) heeft zich in het Zuid-Koreaanse Donghae-City voor de halve finales van het wereldkampioenschap driebanden geplaatst. De 54-jarige Antwerpenaar deed dat door thuisspeler Kim Haeng-jik (UMB-9) met 50-30 te verslaan. Reeksen van elf en zeven caramboles leverden hem een gemiddelde van liefst 3,125 op.

Eerder op de dag schakelde Merckx de Egyptenaar Sameh Sidhom (UMB-5) met 50-32 uit in de achtste finales. Dat stadium was het eindstation voor Roland Forthomme (UMB-31). De 52-jarige Luikenaar leed tegen de Turk Tayfun Tasdemir (UMB-10) een 50-38 nederlaag. 

Om een plaats in de finale geeft Merckx zondag de Spanjaard Ruben Legazpi (UMB-33) partij. In de andere halve finale staat de Nederlandse titelverdediger Dick Jaspers (UMB-1) tegenover Tasdemir.

Merckx kan zich na 2006 en 2012 een derde keer tot wereldkampioen kronen. Daarmee zou hij evengoed doen als Frédéric Caudron, UMB wereldkampioen in 1999, 2013 en 2017 en regerend kampioen bij de concurrerende PBA (Professional Billiards Association).

11/11/22
16:27
Merckx en Forthomme naar 1/16e finales

Zowel Roland Forthomme als Eddy Merckx heeft zich op de eerste dag geplaatst voor de 1/16e finales op het WK driebanden (118.000 euro), dat plaatsvindt in het Zuid-Koreaanse Donghae-City.


Forthomme (UMB-31) nam tegen de Zuid-Koreaan Park Su-yeong (UMB-252) een uitstekende start. Met onder meer een reeks van negen caramboles nam onze landgenoot een 19-5 voorsprong. Park Su-yeong hing de bordjes voor de pauze echter 21-21 gelijk. Forthomme sloeg andermaal toe en nam met enkele kleine series terug afstand. De 52-jarige tweevoudige wereldbekerwinnaar kende wel opnieuw een mindere periode waar Park Su-young weer van profiteerde en zijn achterstand omboog in een 45-44 voorsprong. Onze landgenoot kon met een serie van vijf, goed voor een 50-48 overwinning, zijn plaats in de 1/16e finales in het slot toch veiligstellen. Daarin neemt hij het op tegen de Turk Tayfun Tasdemir (UMB-10). 


Merckx (UMB-8), die zich in 2006 en 2012 tot wereldkampioen kroonde, nam tegen de Zuid-Koreaan Seo Chang-hoon (UMB-29) voor de pauze een 20-16 voorsprong. Na de spelhervatting bouwde Merckx zijn voorsprong uit tot 37-19. Merckx moest nadien niet meer op het gaspedaal duwen om met 50-33 zijn plaats bij de laatste zestien op te eisen. Daarin geeft hij de Egyptenaar Sameh Sidhom (UMB-5) partij. 


16:27 Vooraf