• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Gefrustreerd door dominantie van Wout en Mathieu? Een 2e plek is ook mooi"

  Tom Meeusen en Toon Aerts rijden in de schaduw van de grote 2.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Op enkele uitzonderingen na verdelen Mathieu van der Poel en Wout van Aert de laatste jaren de koek in het veldrijden. "Als renners als ik in topvorm zijn, moeten we durven te gokken", zegt Toon Aerts. "Want enkel dan is er iets mogelijk."

  Toon Aerts: "Pijnlijk om Europese trui straks af te geven"

  Europees kampioen Toon Aerts kon Van Aert en Van der Poel vorig jaar enkele keren het vuur aan de schenen leggen. "Maar dit seizoen verloopt nog niet zoals ik het verwacht had", zegt Aerts aan Sporza.

  "Door een schouderbreuk op het einde van vorig seizoen heb ik een tijdje niet op de crossfiets gezeten, waardoor ik het juiste gevoel moest terugvinden de voorbije maanden."

  "Het was de bedoeling dat ik al op het EK (5 november) mijn eerste piek zou hebben. Maar ik vrees dat het wat later zal zijn. De conditie is nog niet goed genoeg om mee te doen voor het podium."

  "Het zal pijn doen om mijn Europese trui af te geven, want ik heb er een jaar lang mee rondgereden. Van Aert doet niet mee aan het EK, waardoor Van der Poel de topfavoriet zal zijn. Voor mij zal er veel geluk moeten bij komen kijken om mijn Europese titel te verlengen."

  "Strijd voor de ereplaatsen kan ook mooi zijn"

  Geraken veldrijders niet gefrustreerd door de overmacht van Mathieu van der Poel en Wout van Aert? "Het is heel belangrijk dat renners van mijn niveau weten dat een 2e en 3e plaats ook heel mooi zijn", zegt Aerts. "Die strijd voor de ereplaatsen kan ook best spannend zijn."

  "Mathieu is op dit moment waarschijnlijk onklopbaar. Bij de jeugd heb ik nooit kunnen winnen tegen Van der Poel en Van Aert. Vorig seizoen heb ik hen wel 2 keer geklopt: op het EK en in Baal. Van die momenten geniet je dan dubbel zo hard."

  "Bij de start van een cross weten we dat de grote twee ongenaakbaar zijn. Maar er zijn ook bepaalde momenten tijdens het seizoen dat je in topvorm bent en dat er iets mogelijk is. En het is dan dat je moet durven te gokken en iets moet proberen."

  "Mannen zoals Laurens Sweeck, Kevin Pauwels en ikzelf zullen dit seizoen hier en daar misschien ook wel een cross meepikken."

  Tom Meeusen: "Er wordt anders gekoerst dan vroeger"

  Tom Meeusen vinden we dit seizoen meestal terug tussen de 10e en de 15e plaats. "Momenteel loopt het nog niet zo goed", geeft Meeusen toe. "Ik heb het altijd wat moeilijk in het begin van het seizoen om over te schakelen van de weg naar het veld."

  4 jaar geleden maakte Meeusen 6 keer het zegegebaar. Iets wat nu onmogelijk lijkt. "Door de komst van Wout en Mathieu wordt er ook anders gekoerst", zegt Meeusen.

  "De twee grote tenoren gooien hun troeven op tafel van bij het begin van de wedstrijd, omdat ze het gewriemel willen ontlopen. Voor de concurrentie is het daardoor afzien van het begin tot de finish."

  "Sven Nys en Niels Albert bijvoorbeeld pasten een andere tactiek toe: zij bouwden hun wedstrijd op en sloegen toen toe op het juiste moment."

  "Podiumplaatsen? In de koers gaat het om winnen"

  Of de onmacht tegen Van der Poel en Van Aert op de zenuwen werkt van Meeusen? "Voor mij is hun dominantie niet zo frustrerend, omdat ik sinds dit seizoen in het kamp van Mathieu van der Poel zit (bij Beobank-Corendon)", zegt Meeusen.

  "Je merkt wel dat de andere ploegen focussen op podiumplaatsen in plaats van op overwinningen, terwijl het in de koers toch gaat om winnen. Maar door renners als Mathieu en Wout is dat veel moeilijker."

  "Voor het veldrijden is het wel een goede zaak dat Van der Poel en Van Aert blijven crossen. Dat geeft uitstraling aan onze sport. Ik vind het zeker niet erg om door zulke renners geklopt te worden."

  "Maar met enkel Van der Poel en Van Aert heb je geen cross. De rest van het deelnemersveld in de crossen zijn geen pannenkoeken. Ook op de weg rijden ze vrij goed."

  "Generatie Van Aert-Van der Poel zal jarenlang meegaan"

  Of de andere crossers hopen dat Van Aert en Van der Poel pech hebben? "Je hoopt alleen maar dat je zelf beter wordt en dat je eens kan meedoen voor de prijzen", zegt Meeusen.

  "Maar elk jaar zijn het telkens dezelfde twee renners die naar voren komen: Van Aert en Van der Poel. Net zoals de generatie van Wellens en Nys zal de lichting van Wout en Mathieu heel lang meegaan."

  Video player inladen ...