• home
 • video
 • pas verschenen

  Bondsvoorzitter over voorstel UCI-baas: "Celstraffen vind ik te verregaand"

  Tom Van Damme feliciteert Greg Van Avermaet op het UCI-gala.

  Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond, heeft sinds kort een nieuwe baas. Van Damme juicht zijn dadendrang toe, maar heeft toch ook zijn bedenkingen.

  De Fransman David Lappartient is sinds het WK wielrennen de nieuwe voorzitter van de UCI. Hij sprak meteen straffe taal, onder meer in zijn strijd tegen de doping. Tom Van Damme ziet een stijlbreuk met voorganger Brian Cookson.

  "Cookson nam meer afstand, soms zelfs iets te veel. Lappartient staat heel dicht bij de koers. Hij zal alles van dichtbij opvolgen."

  Lappartient kondigde al aan de strijd te willen aangaan met de corticoïden in het peloton. Renners die het product nemen, zouden een tijdje niet meer mogen koersen. "Als dat de gezondheid van de renners ten goede komt, kun je daar niet tegen zijn. Maar ik ben wel voorzichtig, want het moet ook juridisch goed in elkaar zitten."

  Om diezelfde reden is Van Damme schroomvallig als het over gevangenisstraffen voor renners gaat, een ander voorstel van Lappartient. "Ik denk dat het moeilijk realiseerbaar is. Ik zie ons niet meteen de rechtspraak in alle landen veranderen."

  "Ik vind zelf dat er heel streng bestraft moet worden, met een schorsing en een geldboete. Maar een celstraf vind ik te verregaand."

  "WK in China? Daar wordt over gepraat, maar is niet voor meteen"

  Tom Van Damme was de voorbije dagen in China voor de Ronde van Guangxi. "Er beweegt hier veel. De Wanda-groep staat hier echt achter. Ze hebben een langetermijncontract getekend met de UCI, met ook nog de organisatie van de Urban Games en een cycling center. Dat wordt iets van lange duur."

  "Ze willen absoluut een WorldTour-evenement voor mannen én vrouwen, omdat ze zien dat daar een markt voor is in China. De weg is ingeslagen, nu moeten we door. Of er ook een WK op de weg in de pijplijn zit? Daar wordt al over gepraat, maar dat zal niet voor de eerste jaren zijn."