• home
 • video
 • pas verschenen

  Wat is de link tussen Ludo Coeck en El Salvador? YOUCA zocht het uit

  De betreurde Ludo Coeck viert op het WK 1982 in Spanje.

  YOUCA is een organisatie voor en door jongeren, waarbij studenten van het middelbaar één dagje moeten werken. Het ingezamelde geld gaat dit jaar naar El Salvador, een land in Centraal-Amerika. Ook Sporza stelde gisteren 2 scholieren te werk: de ideale gelegenheid om de sportgeschiedenis van dit land eens onder de loep te nemen. Het is geen groot sportland, maar voetbal staat er wel in hoog aanzien.

  El Salvador op voetbalvlak: de Voetbaloorlog in 1969

  Het nationale voetbalelftal is opgericht in 1935. Tot op heden braken de Salvadoranen nooit echt door op wereldvlak, maar ze wisten zich al twee keer te kwalificeren voor het WK, in 1970 en 1982.

  De Wereldbekercampagne van 1970 zorgde echter voor veel problemen. In 1969 was er letterlijk een "Voetbaloorlog", ook wel de "oorlog van 100 uur" genoemd. Dit was een oorlog tussen El Salvador en Honduras.

  Tijdens kwalificatiematchen voor het WK tussen de 2 landen waren er rellen en werden verschillende supporters van beide landen vermoord. De aanleiding was de gevestigde dictatuur van de toenmalige president van Honduras waardoor er spanningen ontstonden met Salvadoraanse vluchtelingen die zich in het land gevestigd hadden. Op 4 dagen vielen er bijna 2.000 doden. Het duurde tot 1980 vooraleer de teams weer een match zouden spelen.

  WK 1982: Ludo Coeck maakt naam in El Salvador

  Op het WK van 1982 verloor El Salvador in de groepsfase met 10-1 van Hongarije. Dit was een van de grootste nederlagen ooit op een Wereldbeker.

  In de groepsmatch tegen België werden ook een pak goals verwacht, maar het werd er maar eentje: de memorabele goal van Ludo Coeck. Ietwat oudere voetballiefhebbers zullen zich zijn vrijschop van erg ver van 35 jaar geleden nog herinneren. De middenvelder, die 10 jaar voor Anderlecht voetbalde, overleed na een auto-ongeluk in 1985, amper 30 jaar oud.

  Video player inladen...

  Jorge "El Magico" Gonzalez is Salvadoraanse Maradona

  Veel grote voetballers kende het land ook niet. Een van de uitzonderingen op de regel is Jorge "El Magico" Gonzalez. Zoals zijn bijnaam het al verklapt, was hij heel geliefd bij de Salvadoranen. De spits speelde in de jaren 80 in Spanje voor Cadiz en Valladolid en maakte bijna 40 goals in evenveel interlands. Hij werd vergeleken met Maradona en Pelé. 

  Weetje: Het grootste stadion van Centraal-Amerika, Estadio Cuscatlán, is gelegen in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador. Er kunnen 53.400 voetbalfans binnen.

  Olympisch palmares van El Salvador is leeg

  Op de Olympische Spelen was het land ook nog niet heel succesvol. In 1968 debuteerde het land met zwemmer Salvador Vilanova als vlaggendrager. Al 118 Salvadoranen - vooral zwemmers en atleten - namen deel aan de Spelen, maar geen van hen wist een medaille te veroveren. Vorig jaar in Rio droeg luchtpistoolschutster Lilian Castro (zie video onder) de vlag.

  El Salvador was met 8 in Rio: Enrique Arathoon was de eerste Salvadoraanse zeiler die meedeed aan de Spelen sinds 1968. Verder stuurde El Salvador twee zwemmers, twee snelwandelaars, een judoka en een gewichtheffer.

  Andere populaire sporten in het Centraal-Amerikaanse land zijn wielrennen, beachvolleybal, basketbal en boksen.

  Wat is YOUCA Action Day?

  YOUCA, Youth for Change and Action, is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Op de YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag, gaan 17.000 jongeren aan de slag in bedrijven. Wat ze zouden verdienen, gaat naar een goed doel. Dit jaar zijn dat projecten van geëngageerde jongeren in El Salvador en België. Emma en Ennio draaiden gisteren een dag mee op de Sporza-redactie.