• home
 • video
 • pas verschenen

  Pollentier over Tour van 1978: "Ik voel me nog altijd winnaar"

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Michel Pollentier (66) won in zijn carrière onder meer de Ronde van Italië en de Ronde van Vlaanderen, maar zal vooral bekend blijven voor "de Peer van Pollentier" in de Tour van 1978. In de aflevering van Belga Sport "Michel Pollentier - Meer dan de peer" doet de West-Vlaming zijn verhaal.

  Briek Schotte en de Kemmelberg

  Michel Pollentier wordt in 1973 prof bij Flandria, geleid door Briek Schotte. Schotte krijgt een jonge ploeg onder zijn hoede, maar stond niet te springen voor de komst van Pollentier.

  "Briek wilde mij niet", getuigt Pollentier. "Er was een koers in Kemmel. Briek vroeg me of ik op de Kemmelberg zou staan. Uit de wagen van Flandria gooide men mijn koerskledij. Dat was de kennismaking met Briek Schotte."

  Video player inladen...

  "Er volgde nog een verhaaltje op Alpe d'Huez"

  In 1978 lijkt Michel Pollentier op weg naar de eindzege in de Tour de France na een ritzege op Alpe d'Huez. Maar een dopingtest beslist daar anders over.

  "Ik voel me nog altijd winnaar. Dat was waarschijnlijk de mooiste dag uit mijn leven, maar dat is zo niet gebleven. Er volgde nog een verhaaltje", zegt Pollentier.

  Het legendarische verhaal van "de peer van Pollentier" wordt bij de dopingcontrole geboren. De controle-arts geeft het gedetailleerde relaas van een zeer bewogen plasje.

  "Ik heb die fraude niet gepleegd, maar ze hebben het ontdekt. Ik heb achteraf mijn eigen urine afgeleverd, maar daar heb ik nooit iets over gehoord. Ik weet niet of ze dat onderzocht hebben. Maar bon, het was poging tot fraude."

  Video player inladen...

  "Alpe d'Huez zal een van de hoofdpunten zijn en dat vind ik jammer"

  Michel Pollentier won onder meer de Giro (1977) en de Ronde van Vlaanderen (1980), maar zal altijd achtervolgd worden door het "peer-verhaal".

  "Ik vind dat jammer voor mijn kinderen en kleinkinderen. Als ik kom te sterven, dan zal er niet in de krant staan dat ik de Ronde van Vlaanderen en de Giro heb gewonnen. Alpe d'Huez zal een van de hoofdpunten zijn en dat vind ik spijtig."

  "Niet dat ik die Tour niet gewonnen heb. maar dat dat altijd gelinkt zal worden aan Michel Pollentier. Dat vind ik jammer."

  Video player inladen...