• home
 • video
 • pas verschenen

  NOS-commentator over 5 Nederlandse gouden WK-medailles: "Product van oude Rabo-opleiding"

  Het Nederlandse wielrennen beleeft mooie tijden.

  Nederland sprokkelde afgelopen week vijf keer goud op het WK wielrennen in Bergen. NOS-verslaggever Gio Lippens geeft enkele verklaringen voor het eclatante oranje succes.

  De 5 gouden WK-medailles van Nederland:

  • Ploegentijdrit mannen: Sunweb (Duitse licentie, maar grote Nederlandse inbreng)
  • Ploegentijdrit vrouwen: Sunweb
  • Tijdrit mannen: Tom Dumoulin
  • Tijdrit vrouwen: Annemiek van Vleuten
  • Wegrit vrouwen: Chantal Blaak

  "Product van de soms vermaledijde Rabo-opleiding"

  "Nederland is langzaam weer klassiekers beginnen te winnen, met Niki Terpstra in Parijs-Roubaix en Wout Poels in Luik-Bastenaken-Luik. Langzamerhand zijn we ook een grote rol gaan spelen in de grote rondes, met dit jaar Tom Dumoulin die de kroon op het werk zette in de Giro", zegt Gio Lippens.

  "Als je naar de mannen kijkt, is deze hausse het product van de oude, soms vermaledijde Rabobank-opleiding. Daar werd heel veel over geklaagd. Er zouden te weinig specialisten opgeleid worden, de jonge renners zouden verwend worden enzovoort. Maar je ziet nu dat die hoopvolle generatie definitief doorbreekt."

  "De Rabobank-ploeg is intussen opgehouden te bestaan, dus zijn de vooruitzichten voor de komende jaren een stuk minder. Vroeger konden Nederlandse beloften grote, internationale wedstrijden rijden. Nu komen de jongeren weer in normale, Nederlandse ploegen terecht en rijden ze weer de koersen bij ons."

  "Maar eerlijk gezegd denk ik dat het toch vooral een golfbeweging is. Je ziet het in alle sporten: in het voetbal draait België momenteel volop mee, wij iets minder. Ik heb zelf ook nog de slechte resultaten meegemaakt van het Nederlandse fietsen, toen we blij waren met een 21e plaats voor Rob Ruijgh in de Tour de France. Nu halen we topniveau, al had ik niet zo'n weelde verwacht op dit WK. Ik denk niet dat dit heel snel herhaald kan worden."

  "Veel wedstrijden voor vrouwen in Nederland"

  "Bij de vrouwen is Nederland al jaren redelijk dominant, met grote ploegen. Dat betaalt zich hier in Bergen in één keer uit. Dit was ook de kans op een uniek WK, omdat alles op dit moment op zijn top zit. Dumoulin was top en de overwinning van een Nederlandse vrouw in de wegrit was makkelijk te voorspellen, al was het dan outsider Chantal Blaak die won."

  "Van waar dat vrouwensucces komt? Er zijn heel veel wedstrijden voor meisjes in Nederland. Ik heb dat zelf meegemaakt met mijn dochter die lang gefietst heeft. Veel wedstrijden is één van de verklaringen om meisjes koersrijp te maken. Vrouwenwielrennen is ook een sport die geaccepteerd is in de Nederlandse maatschappij."

  "Bovendien heeft Nederland een aantal goed georganiseerde vrouwenploegen. Er zijn er meerdere. Zo kunnen de meiden die bijvoorbeeld niet onder het juk van Marianne Vos wilden fietsen naar andere ploegen. Zo zijn Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen vertrokken. Ze ontplooien zich steeds meer en zo krijg je wereldtoppers."