• home
 • video
 • pas verschenen

  Michel Wuyts: "De Belgen hebben jammerlijk gefaald"

  Michel Wuyts was er graag bij in Bergen

  Michel Wuyts keert met een dubbel gevoel naar huis na een weekje Bergen. De Sporza-commentator genoot van het enthousiasme van de Noren, "maar de Belgen hebben gefaald". Over Peter Sagan is hij wel lovend: "Je mag hem bij de superkampioenen rekenen."

  De meest genadeloze speler is superkampioen

  Eerst een woordje over de derde wereldtitel op rij van Peter Sagan. Komt de Slovaak daarmee tussen de groten?

  "Numeriek mag je hem nog hoger inschatten en bij de superkampioenen rekenen. Hij maakt ook helemaal komaf met de vloek van de wereldkampioen (na de roem volgt een slecht jaar)."

  "De erelijst van Merckx zal hij niet evenaren, maar die van Van Steenbergen, Binda en Freire (de andere renners met 3 wereldtitels) gaan er nog aan."

  "Dat hij snel en sterk is en een perfect gevoel voor timing heeft, dat wisten we. Maar dat hij ook nog de beste speler is, dat hebben we vandaag gemerkt."

  "Verstoppertje spelen. Daar blonk hij in uit. Klein en onmerkbaar in het peloton. Uiteindelijk is men hem uit het oog verloren. En dan is hij daar plots op 3 km van de streep. Op dat moment weet je dat hij gaat winnen. Hij is genadeloos."

  Kan Sagan in 2018 zijn 4e wereldtitel op rij veroveren in Innsbruck? "Volgend jaar die stunt herhalen wordt moeilijk, maar ik ga niet zeggen dat het niet kan. In Innsbruck treffen we een klimparcours met een aantal keer een helling van 7 km. In de Tour heb ik hem dat soort stoten al zien uithalen."

  Over de Belgen: "Jammerlijk gefaald"

  De Belgen toonden zich tijdens de koers, maar kwamen er op het moment van de waarheid niet aan te pas. Greg Van Avermaet sprintte naar de 6e plaats, Gilbert werd 17e.

  "Zelfvertrouwen is goed, maar dat mag niet uitmonden in té veel zelfvertrouwen. Zomaar vooraf stellen dat we de wedstrijd in handen gaan nemen en dan afmaken? Dat lukt anno 2017 niet meer."

  "Ik zag een goede Vermote en Wellens. Maar ik zag ook dat een aantal jongens door de ferme tegenstand hun rol niet kon spelen. Je zag duidelijk dat Gilbert en Van Avermaet moesten passen toen Alaphilippe aanging."

  "Al bij al waren ze niet superslecht, maar hun opzet is ook niet echt uit de verf gekomen. Dus besluit ik: jammerlijk gefaald."

  "Stilstand en achteruitgang"

  Tom Van Damme van de Belgische wielerbond zegt dat er een grondige evaluatie moet komen. Al wil hij op basis van eendagswedstrijden geen drastische conclusies trekken. 

  "Over de hele week gezien onthoud ik een goede prestatie van Senne Leysen in de tijdrit en bij de beloften met Bjorg Lambrecht", klinkt het.

  "Verder onthoud ik magere prestaties in blok. Bij de beloften wilden we de wedstrijd kleuren, zoals we dat in het verleden konden. Maar dat lukte nu niet meer. Dat is stilstand en achteruitgang. Dus moet er inderdaad sterk geëvalueerd worden."

  "Misschien naar een andere structuur, een uitbreiding van de staf of zelfs een vervanging van bondscoaches. Ze hebben werk bij de bond."

  Over Noorwegen: "Onvoorstelbaar"

  Maar zoals gezegd is Michel Wuyts heel tevreden over dit uitstapje naar het noorden. 

  "Wat ik hier meemaakte, dat heb ik in 27 jaar niet mogen meemaken. Een enthousiasme van binnenuit met veel sportkennis, vriendelijke mensen die je perfect bejegenen. Dat is mooi."

  "En ook niet onbelangrijk: ik heb me op geen enkel moment onveilig gevoeld. En dat is in deze tijden een extra troef."