• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandegoor: "Pure afstraffing van de kleurloze Cookson"

  "Brian Cookson is niet verkozen omdat hij de nieuwe messias was"

  Na amper 4 jaar is Brian Cookson al weggestemd als UCI-voorzitter ten koste van David Lappartient. Geen verrassing voor wielerjournalist Christophe Vandegoor, die zag dat de Brit de voorbije jaren zijn beloftes niet kon inlossen.

  Voor het eerst in 70 jaar krijgt een voorzitter geen 2e termijn. Daarom alleen al is dit een pure afstraffing van de kleurloze Cookson.

  Cookson kwam 4 jaar geleden ook aan de macht omdat ze de Ier McQuaid, die voor het oude, gedopeerde wielrennen stond, wilden elimineren. En dus niet omdat ze in hem een nieuwe messias zagen.

  De politiek heeft ook een rol gespeeld. 4 jaar geleden kreeg Cookson de steun van de baas van Katjoesja en dus van Rusland. Nu niet.

  Hij zei ook altijd te willen breken met het zware verleden van de koers, maar hij wist eigenlijk niet goed wat te doen met bijvoorbeeld de stinkende  potjes van Astana of de donkere wolken die soms boven Sky hingen. Bovendien pakte hij het probleem met de motortjes te laat aan.

  Ook intern was er kritiek, vanwege zijn gesloten en weinig communicatieve persoonlijkheid.

  Zullen de Fransen nu nog meer gaan wegen op de koers?

  Zijn opvolger David Lappartient is een 44-jarige ingenieur en Fransman. Daarom wordt hij nu al verdacht van stevige banden met ASO, de organisator van onder meer de Tour de France.

  Zullen de Fransen hierdoor nog meer gaan wegen op de koers? Of zal Lappartient het aandurven om het middeleeuwse economische model van het wielrennen te hervormen?

  Christophe Vandegoor