• home
 • video
 • pas verschenen

  Remco Evenepoel (ex-RSCA): "Nooit durven te denken dat ik zo snel zo goed zou zijn"

  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  0 / 0
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Video player inladen...
  Remco Evenepoel is zaterdag een van de speerpunten bij de Belgische junioren in de wegrit. Opmerkelijk, want tot vorig jaar leek hij op weg naar een voetbalcarrière. "Ik had zin om een nieuw avontuur op te zoeken en heb voor de fiets gekozen", vertelt de ex-aanvoerder van de Anderlecht-jeugd en de Jonge Duivels.

  Remco Evenepoel timmerde tot vorig jaar bij Anderlecht aan een succesvolle voetbalcarrière. "Maar ik ben op de bank beland, terwijl ik vroeger alles speelde", vertelt de 17-jarige Evenepoel. "Uiteindelijk bleek ik niet goed genoeg te zijn. Toen besloot ik om naar Mechelen te gaan om mijn voetbalplezier terug te vinden, maar dat is nooit gelukt."

  "Ik had altijd een passie voor het wielrennen en keek er altijd naar op tv. Ik deed het zelf nooit vroeger, maar in de vakantie ging ik soms fietsen of mountainbiken en ik vond dat tof. Ik had zin om een nieuw avontuur op te zoeken en heb voor de fiets gekozen."

  "Ik ben een ronderenner, want ik kan goed tijdrijden en goed bergop rijden. Elke wedstrijd die ik al gewonnen heb, was er een met een beklimming in. Ik ben een Ardennen-type, maar ook langere beklimmingen liggen me."

  "Vereerd dat ik mijn land mag vertegenwoordigen op grootste wedstrijd"

  Hoe verliep de aanpassing aan de koers en het peloton? "De eerste wedstrijden had ik het moeilijk om in het peloton te rijden. Ik reed meer erachter of ervoor, maar nu zit ik comfortabel in het peloton. Ik leer snel bij."

  Dat laatste blijkt ook uit zijn uitslagen. "Ik heb nu 7 overwinningen, waarvan 4 UCI-koersen, in 18 koersdagen. Dat is een mooie statistiek. Ik had nooit durven te denken dat ik zo snel zo goed zou zijn. Ik ben tevreden en trots op mezelf dat ik dit kan bereiken."

  Die goede prestaties worden beloond met een selectie voor het WK. "Ik had dat zelf niet durven te dromen. Ik ben vereerd dat ik mijn land mag vertegenwoordigen op de grootste wedstrijd van het jaar. Als kopman? Dat zou de keuze zijn van de bondscoach (Carlo Bomans, red). Als dat zo is, zal ik er alles aan doen om dat zo goed mogelijk uit te voeren."

  "Of ik wereldkampioen kan worden? Alles kan. Ik denk dat het parcours me ligt, het is een Ardennen-parcours. Iedereen die start, kan winnen. Ik ga vooral om me te amuseren tijdens de wedstrijd, maar ook om me te tonen. "

  "Van Avermaet is ultieme voorbeeld dat hard werken loont"

  Wie zijn de grote voorbeelden van Evenepoel? "Vooral Alberto Contador en Julian Alaphilippe. Alaphilippe is sterk in het tijdrijden en in het klimmen, dus ik kan mezelf vergelijken met hem, al ben ik niet zo goed. Maar ik hoop op lange termijn beter te worden."

  Evenepoel is niet de eerste voetballer die de overstap maakt naar de koers. Onder meer Greg Van Avermaet ging hem voor. "Dat is het ultieme voorbeeld dat hard werken loont. Hij heeft ook lang moeten wachten op die grote overwinning."

  Wil dat zeggen dat het nooit te laat is om te beginnen met koersen? "Dat klopt, er zijn genoeg voorbeelden in het peloton. In de Tour heeft iemand die een paar jaar geleden nog schansspringer was, een rit gewonnen (Primoz Roglic, red). Maar je moet er wel de aanleg en het doorzettingsvermogen voor hebben", besluit Evenepoel.

  Zoon van ex-prof Patrick Evenepoel

  Evenepoel heeft het talent niet van vreemden. Zijn vader Patrick was profrenner begin jaren 90 en reed voor Histor en Collstrop. In 1993 won hij de GP van Wallonië. Maar dat zou ook zijn laatste wapenfeit blijven, want hij moest dat jaar stoppen met gezondheidsproblemen.