• home
 • video
 • pas verschenen

  Pidcock kan alles: "Maar ik geniet momenteel het meeste van het veld"

  "Van Tom Pidcock hebben we het laatste nog niet gezien."

  Tom Pidcock, de nieuwe poulain van Sven Nys, heeft ook op het WK wielrennen in Bergen zijn onmetelijke talent geëtaleerd. "Iedereen heeft het er hier over", zegt Nys vanuit de VS. Nys maakt zich geen zorgen dat de Brit nu plots voor het geld van de weg zal zwichten. "Maar als hij van de weg wil proeven, zullen we hem alle vrijheid geven."

  Voor Tom Pidcock lijkt de sky the limit na een nieuwe wereldtitel, nu op de weg. Veldrijden, baanwielrennen of wegwielrennen: het succes lijkt de Brit te komen aanwaaien.

  "Iedereen heeft het hier over", zegt Sven Nys, zijn toekomstige baas, vanuit de VS. "Dit hebben we zelden gezien, iemand die in verschillende disciplines zo dominant is."

  "Hij gaat van de ene overwinning naar de andere. Op de weg wint hij ook etappekoersen, ploegentijdritten en individuele tijdritten, eendagskoersen (Parijs-Roubaix bijvoorbeeld),..."

  "Hij is net zo'n alleskunner als Mathieu van der Poel", zegt José De Cauwer. "Hij maakt even een zijstapje naar de piste en wordt prompt Brits kampioen in de scratch."

  "Het is een toptalent. Dat zie je ook aan hoe hij op de fiets zit, die agressiviteit waarmee hij rondknalt. Daar hebben we het laatste nog niet van gezien."

  "Ik kan me eigenlijk niet veel van de wedstrijd herinneren", zegt een bijna verbouwereerde Pidcock zelf. "In het begin ging het moeizaam, daarna ben ik voluit gegaan tot de finish. Ik heb nu al twee wereldtitels op zak, nu nog die derde (in de wegrit)."

  "Hij kan heel sterk omgaan met die druk", weet Nys. "Dat typeert een echte kampioen. Hij heeft enorm veel koelbloedigheid, maar hij zal toch het juiste moment moeten afwachten in de wegrit. Hij heeft de rust dat hij al een titel op zak heeft."

  "Hoeveel binding heeft een Brit met veldrijden?"

  "Dé vraag is natuurlijk of hij in het veldrijden zal blijven", werpt José De Cauwer op. "Als Vlaming of Nederlander is dat ergens logisch, want wij hebben dat met de paplepel ingekregen. Maar hoeveel binding heeft een Brit met het veld?"

  "Ik heb niet echt genoten vandaag", geeft Pidcock al een aanzet tot het antwoord. "Eigenlijk geniet ik momenteel het meeste van de cross. Ik zou graag een legende worden zoals Sven Nys. Of ik dat niet al aan het worden ben? Een beetje misschien."

  Nys maakt zich weinig zorgen over zijn toekomst. "Hij heeft aangegeven dat hij zich de komende jaren in het veld wil ontwikkelen. Maar als hij van de weg wil proeven, zullen wij hem alle vrijheid geven. We willen hem absoluut niet pushen om in de cross te blijven. We willen gewoon een onderdeel zijn van zijn opleiding."

  Nys ziet in Pidcock wel een opportuniteit om aan schaalvergroting te doen in het veld. "Er is nu interesse in het veldrijden in Engeland en ook budget om te investeren. Dat zijn net als Amerika en Denemarken landen waar we moeten op inzetten. We moeten ons niet vastklampen aan de tradities. Zwitserland en Tsjechië, die zijn we kwijt. De kansen liggen elders."

  "Als er helden opstaan in die nieuwe landen, ook al zijn ze nog heel jong, dan zullen we daar vroeg of laat de vruchten van plukken."

  VIDEO: Pidcock wint met overmacht het WK veldrijden