• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Evi Van Acker: "Tokio 2020 zegt me niets"

  Evi Van Acker behaalde brons in Londen 2012.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Evi Van Acker behaalde brons in Londen 2012.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Evi Van Acker (31) heeft vandaag een hoofdstuk afgesloten. In plaats van zich te richten op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio stapt ze uit haar zeilboot. "Het is een beslissing van de buik en niet van het hoofd. Ik voel dat het de juiste keuze is", zegt de zeilster.

   "Het was zeker een moeilijke keuze, een van de moeilijkste uit mijn leven. Het is een hoofdstuk uit mijn leven dat afgesloten wordt en het is moeilijk om daar een einde aan te maken", verklaart Evi Van Acker haar keuze.

  "Mijn keuze is heel moeilijk om te begrijpen, maar ik heb mezelf nooit afgevraagd waarom ik iets deed. Ik had een heilig olympisch vuur dat in me brandde. Maar na Rio ben ik beginnen te denken aan het einde. Ik ben blij dat ik toen ben doorgegaan, want het was een heel goed jaar qua prestaties."

  "Maar ik heb altijd gedroomd van de Olympische Spelen. Bij elke cyclus dacht ik "Ja": bij Peking, Londen en Rio. Maar als ik nu denk aan Tokio, dan is het "Nee". De rest van het team vertrekt binnenkort naar Tokio, maar het zegt me niets."

  "Dat is heel confronterend voor mezelf. Ik ben er altijd honderd procent voor gegaan. Dat is een moeilijk leven. Het heeft me heel ver gebracht, maar het heeft ook heel veel energie gekost."

  "Ik kijk uit naar een moment van echte rust"

  "Ik voel dat dit de juiste keuze is", gaat Van Acker voort. "Ik werk samen met een mooi team vol eensgezinde mensen, ik verdien aardig mijn boterham en toch trek ik de deur dicht. Vreemd genoeg is het een beslissing van de buik en niet van het hoofd."

  "Ik kies de moeilijke weg. Ik weet niet wat de toekomst zal brengen, maar ik ben er niet bang voor. Ik kijk uit naar een moment van echte rust. Ik ben heel erg opgelucht. Topsport wordt vaak onderschat. Je bent veel weg van huis, je leeft uit je valies en zeilen is een fysiek en mentaal zware sport."

  "Het wordt sowieso moeilijk nu, omdat ik de adrenaline en de euforie moet missen. Maar ik denk niet dat ik in een zwart gat beland. Ik heb er vertrouwen in dat het goed komt."

  "Mijn deur staat altijd open voor het team"

  Ziet Evi Van Acker voor haar een rol in het zeilen? "Ik heb nog geen beslissing genomen over wat ik nu ga doen. Ik moet eerst mezelf wat tijd geven om af te tasten wat me gelukkig kan maken. Coachen op het water doe ik helemaal niet graag en dat ligt me ook niet."

  "Maar ik wil graag bij het zeilen betrokken blijven. Ik heb dit team mee uitgebouwd en mijn deur staat altijd open voor hen. Een comeback? Op dit moment is dat uitgesloten, maar je weet nooit."