Ga naar de inhoud

Beste vriendinnen per toeval aan elkaar gekoppeld in (zeil)jacht op olympisch succes: "Het plaatje klopt"

 wo 6 maart 2024 18:08
Anouk Geurts (links) en Isaura Maenhaut (rechts) eerder dit jaar op de Belgian Sailing Awards.

Lief en leed delen op een zeilboot, dat is het lot van het olympische zeilduo Anouk Geurts en Isaura Maenhaut. De Belgische tandem, die per toeval samen in de 49er FX belandde, wil in de laatste maanden voor de Olympische Spelen de puntjes op de i zetten. 

Deze week zijn zeilsters Anouk Geurts en Isaura Maenhaut aan de slag op het WK 49er FX in Lanzarote. Op de eerste dag eindigden ze 6e en 18e in de eerste reeksen. Het WK is voor hen de start van de laatste rechte lijn richting de Olympische Spelen, waar het jonge duo al voor de tweede keer bij zal zijn.

 

Maar eigenlijk zijn ze ooit per toeval samen in een boot beland. "Voor de Olympische Spelen in Tokio zaten we op verschillende boten in een talentproject van de federatie in de Nacra 17-klasse (een gemengde boot)", vertelde Geurts op de Belgian Sailing Awards, waar ze als team in de prijzen vielen.

 

"Door blessures is dat project gestopt, maar we wilden allebei die olympische droom nog najagen en dan zijn we maar samen in een vrouwenboot (de 49er FX) gestapt. Het plaatje klopte ook omdat Isaura stuurvrouw was en ik bemanning, dus qua rolverdeling pasten we bij elkaar."

 

En dat passen bij elkaar is niet enkel in de zeilboot. "Voordien waren we al goeie
vriendinnen. We deden veel trainingen samen, sliepen op dezelfde kamer tijdens de stages en wedstrijden, maar zaten gewoon niet op dezelfde boot", vult Maenhaut aan.

Er zullen teams zijn die goed presteren zonder dat ze vriendinnen zijn, maar wij vinden het leuk om ook naast het water samen te zijn.

Anouk Geurts

En omgekeerd helpt die vriendschap hen ook op de boot. "Er zullen teams zijn die goed presteren zonder dat ze vriendinnen zijn, maar wij vinden het leuk om ook naast het water veel dingen samen te doen", zegt Geurts.


De taakverdeling op de boot ligt ook duidelijk vast, zegt Maenhaut. "We hebben echt twee heel verschillende jobs op de boot, we hebben elkaar heel hard nodig."


Geurts: "Isaura moet de beslissingen nemen, zij moet nadenken wat we gaan doen."

 

"En Anouk voedt mij met informatie, soms vraag ik ook aan Anouk wat ze denkt. We hebben een goeie samenwerking", vult Maenhaut aan.


Maenhaut, die nautische wetenschappen studeert, staat in voor de tactische taken, student-psychologie Geurts heeft een andere taak: "Het fysieke luik, de kracht. Er zijn momenten dat je moet overnemen van elkaar en dat je elkaar erdoor moet sleuren." En dan helpt het dat je weet wat je aan elkaar hebt.

(lees voort onder IG-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"De olympische kampioenen zijn 32, we hebben dus nog tijd"

Geurts en Maenhaut proefden in Tokio al van de Olympische Spelen. "Maar Parijs 2024 was altijd ons grote doel", verduidelijkt Maenhaut. "We hebben Tokio maar op de valreep gehaald bij het laatste kwalificatietoernooi, dus Parijs zit al lang in ons hoofd."

 

Zo'n doel veroorzaakt ook druk. "Natuurlijk hebben we wat stress voor de Olympische Spelen. Het is belangrijk om die druk weg te halen en te proberen te genieten van de weg ernaartoe."

 

"Je doet dit omdat je het leuk vindt en niet enkel om te presteren op de Olympische Spelen. Op dit moment kijken we ook naar Los Angeles 2028, want alles gaat supergoed en we voelen dat er nog progressiemarge is."

 

In de zeilsport is ervaring doorslaggevend. "In Tokio waren we een van de jongste teams. Dat kunnen we nu niet meer zeggen, maar de olympische kampioenen zijn 32, dus we hebben nog tijd", lacht Geurts.

 

(lees voort onder foto)

"Bij weinig wind maken we meer fouten"

Geurts en Maenhaut boekten hun ticket voor de Olympische Spelen met de vierde plaats op het WK vorig jaar. Het EK viel dan weer tegen. "Dat was een moeilijke week voor ons. We hebben alles geanalyseerd en proberen eruit te leren", zegt Geurts.

 

Wat zijn dan de werkpunten? "Als er veel wind is, zijn we goed. Met weinig wind moet je net heel rustig zijn, het water goed lezen en strategisch en tactisch goed nadenken. Dat blijft voor ons iets minder een automatisme en dan maken we meer fouten", legt Maenhaut de vinger op de wonde.

 

Dat willen ze verbeteren in de laatste rechte lijn naar de Spelen, die bestaat uit het WK in Lanzarote, enkele wedstrijden als voorbereiding en veel trainen op het olympisch water in Marseille.

 

"We hebben nog een paar specifieke doelen die we willen afvinken, zoals zelfzekerder worden in bepaalde bootmanoeuvres die we moeten uitvoeren. Maar we willen ook onze start perfectioneren en consistenter zeilen bij weinig wind. Daar willen we in die wedstrijden nog op trainen en dan moeten we klaar zijn voor de Spelen."

 

Afspraak op zondag 28 juli voor de eerste reeksen in de 49er FX.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: