Ga naar de inhoud

Belgische zeilers zien minder EK als "leerpunt naar Spelen": "We laten het niet aan ons zelfvertrouwen komen"

 di 14 november 2023 06:54
" "
Isaura Maenhaut en Anouk Geurts eindigden 19e op het EK, terwijl op het WK de 4e plaats nog hun deel was.

Met een 19e plek op het EK zeilen in Portugal waren ze "niet echt tevreden", maar Isaura Maenhaut en Anouk Geurts hebben hun blik al op de olympische baai gericht. "Dankzij dit EK weten we waar we deze winter op moeten letten."

Op het WK in augustus waren Anouk Geurts en Isaura Maenhaut nog goed voor de 4e plek, een 19e plek op het EK valt dan ook tegen. Of niet?

 

"Het WK en het olympisch testevent (5e in juli, red) waren echt onze piekmomenten van het jaar. Op dit EK hebben we ons niet per se voorbereid", verklaart Isaura het mindere EK. "We hadden het lastig met de moeilijke condities."

 

"We merken wel dat we de afgelopen weken stappen hebben gezet", vult Anouk aan. "Maar we merken ook dat er punten zijn waaraan we moeten werken. Nu weten we waar we deze winter op moeten letten."

 

Deze winter ligt de focus volledig op de weg naar Marseille, waar komende zomer de olympische zeilcompetitie plaatsvindt. "Dit was een goed leerpunt naar de Spelen", blikt Isaura terug op het EK. "We zijn niet echt tevreden, maar we zijn ook niet zwaar teleurgesteld."

 

We hebben op dit EK gemerkt dat we het moeilijk hebben met weinig wind. Daar gaan we ons op voorbereiden.

Anouk Geurts

Er staat het Belgische zeilduo in de 49er FX-klasse nog een druk programma te wachten. Van december tot februari trainen ze in Lanzarote voor het WK in maart. Daarna volgt nog het EK in mei, met de Spelen in augustus als piekmoment.

 

"Onze strategie naar de Spelen blijft dezelfde na dit EK", beaamt Anouk Geurts. "We weten dat onze voorbereiding naar een piekmoment anders zou zijn. We laten het nu niet aan ons zelfvertrouwen komen."

 

Marseille wordt de komende maanden zowat hun thuisbasis. "We willen zo veel mogelijk trainen in Marseille om de specifieke condities onder de knie te krijgen. We willen ons thuis voelen in de baai van Marseille", vertelt Isaura Maenhaut.

 

"De wind kan er uit alle richtingen komen. Het is een heel specifieke locatie: er kan veel wind zijn, maar ook weinig. We hebben op dit EK gemerkt dat we het moeilijk hebben met weinig wind. Daar gaan we ons op voorbereiden", besluit Anouk.

Gerelateerd: