Met 19e en 24e plaats is EK 49er geen hoogvlieger voor Belgische zeilers

De Belgische zeilers hebben geen potten gebroken op het EK 49er. Olympiërs Anouk Geurts en Isaura Maenhaut meerden pas als 24e aan in Vilamoura. Jan Heuninck en Yannick Lefèbvre deden iets beter, zij werden 19e in het zuiden van Portugal.

EK zeilen: 49er

17:22

Belgen sluiten EK af met 19e en 24e plaats

Vandaag op de slotdag hebben Anouk Geurts & Isaura Maenhaut (49er FX) en Jan Heuninck & Yannick Lefèbvre (49er) de zeilen niet meer kunnen hijsen. Er stond te weinig wind aan de kust van de Algarve.

De Belgische deelnemers hebben dus ook geen plaatsen kunnen goedmaken. Geurts & Maenhaut eindigen zo op de 24e (of 19e plaats zonder de niet-Europese boten). Een tegenvaller voor het olympische duo dat op het WK nog goed was voor de 4e plaats.

Bij de mannen zeilden Lefèbvre en Heuninck naar de 19e (of 15e) plaats.

12/11/23
22:04

Belgen zakken weg in de stand

Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck zijn zondag van de 14e naar de 19e plaats gezakt. Het zeilduo werd 13e, 15e en 21e in de races van de dag.

Met 120 punten volgen ze na 12 manches op 51,4 punten van de Franse leiders Lucas Rual en Emile Amoros. Voor een plaats in de Medal Race (top 10) hebben ze in de resterende vijf races 26 punten goed te maken.

In de 49er FX zakten Isaura Maenhaut en Anouk Geurts van 22 naar 24. Zondag finishten ze als 9e, 24e ent 18e. Zij hebben nog maar 4 manches om 46 punten goed te maken op de top 10.

11/11/23
21:07

Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck zijn zaterdag in het Portugese Vilamoura van de 7e naar de 14e plaats gezakt in het EK 49er.

In de eerste twee races van de "gouden groep" (met de top 25) werden ze respectievelijk 23e (een resultaat dat als minste uitslag niet meetelt) en 12e.

Na 9 van de 17 races totaliseren ze 71 punten. Dat zijn er 31 meer dan de Oostenrijkse leiders Benjamin Bildstein en David Hussl.

In de 49erFX behielden Isaura Maenhaut en Anouk Geurts hun 22e plaats (met 105 punten). Ze werden in de gouden groep 17e en 18e. De Noren Helene Naess en Marie Ronningen (40 punten) voeren het pak aan.

10/11/23
20:55

Belgische 49er is 7e, de 49er FX pas 22e

Jan Heuninck en Yannick Lefèbvre blijven op koers voor een mooie uitslag. Na dag 3 ligt de Belgische 49er-boot op de 7e plaats (6e als je de Nieuw-Zeelandse boot niet meetelt).

Heuninck en Lefèbvre zeilden vandaag naar een 5e, 7e en 11e plaats in de 3 regatta's.

In de 49er FX staan Anouk Geurts en Isaura Maenhaut voor een inhaalrace. Het olympische duo liet vandaag een 10e, 18e en 6e plaats noteren.

In de tussenstand staat het duo 22e (18e zonder de niet-Europese boten).

09/11/23
19:12

Lefèbvre en Heuninck 6e, Geurts en Maenhaut 16e na dag 2

Dag 2 van het EK heeft wisselvallige resultaten opgeleverd voor de Belgische boten.

Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck hebben een mooie dag achter de rug. Zij komen de top 10 binnen na 3 knappe regatta's (5e, 3e en 6e).

Daarmee loodst het Belgische duo de 49er richting 6e plaats in de tussenstand. Zonder de Nieuw-Zeelandse (1e) en de Amerikaanse boot (4e) mogen ze zich zelfs 4e noemen na evenveel races.

Anouk Geurts en Isaura Maenhaut (49er FX) hebben meer moeite in Portugal. Met twee keer een 11e en een keer een 10e plaats zakken ze weg naar de 16e plaats in de stand (13e in de EK-stand).

08/11/23
19:31

Geurts en Maenhaut twaalfde na dag één

Isaura Maenhaut en Anouk Geurts staan op de twaalfde plaats na de eerste dag op het EK zeilen in de 49erFX-klasse in het Portugese Vilamoura.

Het Belgische duo eindigde als vierde en veertiende in de twee regatta's van de dag. Maenhaut en Geurts hebben in totaal 18 punten. De Italiaanse Jana Germani en Giorgia Bertuzzi gaan aan de leiding met twee punten na winst van hun twee races van de dag.

Op het WK in Scheveningen werden Maenhaut en Geurts nog vierde. Daarmee verzekerden ze België deze zomer van een quotaplaats voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

In de 49-er bij de mannen werd slechts één regatta gezeild. Yannick Lefèbvre en Jan Heuninck eindigden als 21e in hun groep en staan 63e in het klassement. Jan van Maercke en Leonard de Silva volgens als 87e met 30 punten. De winnaars van elk van de drie groepen - de Spanjaarden Martin en Jaime Wizner, de Nieuw-Zeelanders Isaac McHardie en William McKenzie (die niet om de titel strijden) en de Zwitsers Sébastien Schneiter en Arno de Planta - gaan aan de leiding.