• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Fissette: "Het niveau van het vrouwentennis ligt de laatste jaren steeds hoger"

  Fissette is aangenaam verrast over het niveau op de US Open.

  Met Sloane Stephens en Madison Keys staan er 2 eerder verrassende namen in de vrouwenfinale van de US Open. Bewijst dat de sterkte van het tenniscircuit bij de vrouwen? "Het toptennis bij de vrouwen is veel breder geworden", weet Wim Fissette.

  Onverwachte affiche in de US Open-finale

  Nummer 1 in het WTA-circuit, Pliskova, zong het uit tot in de kwartfinales. Halep en Kerber gingen kopje onder in de 1e ronde, Wozniacki moest naar huis na de 2e speelronde en Muguruza en Svitolina pakten na 4 wedstrijden hun koffers. Vele toppers gaven op deze US Open niet thuis, of waren het de underdogs die zichzelf overtroffen?

  In de finale staat Madison Keys als 15e reekshoofd tegenover Sloane Stephens, die zelfs niet bij de reekshoofden zit. "Voor mij is dat evenwel geen gigantische verrassing", steekt Wim Fissette, ex-coach van Kim Clijsters, van wal. "Maar langs de andere kant is dit natuurlijk een verrassing van jewelste."

  "Beide dames keerden pas in het midden van dit seizoen terug na blessureleed. Keys is een half jaar buiten strijd geweest en heeft dit seizoen geen echte reeks van toernooien kunnen afwerken."

  "Stephens was een jaar uit met een voetblessure en maakte haar entree tijdens de Amerikaanse zomer. In 2013 haalde ze al eens de halve finale op de Australian Open, maar daarna werd het een beetje stil rond Stephens. Motivatieproblemen, hoorde ik. Door terug te vechten uit die aanslepende blessure heeft ze die nu wel overwonnen. Hoe dan ook blijven Stephens en Keys 2 grote beloften in het vrouwentennis."

  "Het wordt een interessante wedstrijd"

  De finalestrijd tussen Keys (foto) en Stephens wordt een clash van 2 verschillende tennisstijlen. "Keys speelt met een enorme offensieve ingesteldheid. Ze combineert een sterke service met misschien wel de hardste slag van het vrouwencircuit."

  "Stephens aan de andere kant is defensief heel erg onderlegd. Een superatlete die veel ballen terughaalt en met haar degelijke forehand ook offensief best uit de voeten kan. Het lijkt dus een superfinale te gaan worden, met een offensieve en defensieve speelster tegenover elkaar." 

  "Het niveau is opgekrikt de laatste jaren"

  De 4 vrouwelijke grandslams zullen dit jaar dus allemaal verschillende winnaressen kennen. "Er is dit seizoen geen speelster die kan domineren", weet Fissette. "Daar is niet echt een verklaring voor. Hoe dan ook is het algemene niveau gestegen de afgelopen jaren."

  "Het vrouwelijke toptennis is veel breder geworden. Op een goede dag kan iedereen van iedereen winnen en dat maakt het damestennis heel erg boeiend. Stephens, Keys, Azarenka en Sjarapova zijn volgens mij wel de namen die de komende jaren vaak zullen terugkeren."

  "Jonge talenten staan te veel in de schaduw"

  Of er op dit moment weinig persoonlijkheden rondlopen in het vrouwencircuit, spreekt Fissette niet tegen. "Dat moet nog een beetje groeien. Bij de mannen zijn Federer en Nadal al vele jaren de toppers, terwijl de verhoudingen bij de vrouwen de laatste jaren compleet anders liggen."

  "Bij de vrouwen zijn het Sjarapova en Serena Williams die het meeste aandacht naar zich toe zuigen, en dat zie je ook op de US Open. Sjarapova mocht steeds op de grootste courts aan de slag, waardoor jonge talenten vaak naar kleinere banen moeten uitwijken. Daardoor bouwen ze moeilijk bekendheid op."

  Maandag is het evenwel de Spaanse Muguruza (foto) die de nieuwe nummer 1-positie op de wereldranking zal bekleden. "Op basis van haar talent en resultaten is dat zeker verdiend. Dominant was ze niet, maar dat was niemand uiteindelijk. Hoe dan ook ben ik benieuwd wie aan het einde van dit seizoen op het hoogste schavotje zal staan."