• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Atletiekcommentator David Naert over Gatlin-bashing: "Zo ga je niet om met een mens"

  Naert is sportjournalist en voorzitter van sportjournalistenbond sportspress.be.

  Justin Gatlin is niet de vriend van het Britse atletiekpubliek. Zo bleek andermaal na zijn wereldtitel op de 100 meter. David Naert spreekt schande van de toeschouwersattitude.

  Justin Gatlin is op dit WK voor de start van elke wedstrijd uitgejouwd. Ik vind dat niet kunnen. Op het moment dat in de finale omgeroepen werd dat de Amerikaan het goud gepakt had, werd het muisstil in dit gigantische stadion, tot de nok gevuld met 60.000 man.

  Geen applaus, geen gejuich, het grote niets... Ze moeten hem niet. Hij werd uitgespuwd. Ik vind het schandalig hoe hier met een mens wordt omgegaan. 

  Gatlin is zeker omstreden, maar hij is vooral het symbool van een falend antidopingbeleid. Hij heeft twee positieve dopingtesten afgelegd. De eerste keer, in 2001, werd zijn schorsing stopgezet, omdat hij kon aantonen dat die test te wijten was aan medicatiegebruik in zijn jeugd.

  Later testte hij nog eens positief. Wellicht op testosteron, zo werd gezegd. Aanvankelijk werd hij 8 jaar geschorst, dat werd dan 4 jaar. Maar hij mocht van de wereldatletiekbond IAAF wel weer meedoen aan wedstrijden.

  Totaal ongenuanceerde berichtgeving

  Het is begrijpelijk dat het publiek hem niet lust. Het Britse publiek vindt dat hij levenslang geschorst had moeten zijn. Maar dat is nu eenmaal niet zo. Dus als je boos wil zijn, dan moet je boos zijn op de reglementenmakers en de IAAF. Dan speel je toch niet op de man zoals hier al jaren gebeurt in Groot-Brittannië?

  Ik heb het verhaal-Gatlin de voorbije dagen gevolgd in de Britse pers. Gatlin wordt steevast afgeschilderd als de slechterik uit de verhalen van Sherlock Holmes. Dit is alweer een voorbeeld van de totaal ongenuanceerde berichtgeving in de Britse pers, zoals je wel vaker meemaakt, met de Brexit bijvoorbeeld.

  En wat gezegd van IAAF-baas Sebastian Coe? Twee jaar geleden zei die dat als hij Gatlin een gouden medaille zou moeten overhandigen, dat hij zich daar dan misselijk bij zou voelen. Wel, dat moet hij straks voor eigen volk gaan doen, in dit stadion.

  Tot slot: hoe moet het nu verder met de internationale atletiek? Deze sport heeft internationaal maar één uithangbord: Usain Bolt, die er volgend weekend na de estafette mee stopt. De schuchtere Zuid-Afrikaan Wayde van Niekerk kan die rol misschien overnemen.

  Maar nu zit je in het koningsnummer van de atletiek met een wereldkampioen die uitgejouwd wordt. Maak zo je sport maar eens populair bij toeschouwers, de jeugd, sponsors enzovoort.

  David Naert

  Tweets: