• home
 • video
 • pas verschenen

  Oud-Tourwinnaar Van Impe (70) herstelt van hartinfarct

  Lucien Van Impe won in 1976 de Tour.

  0 / 0
  Lucien Van Impe is vorige week getroffen door een hartinfarct. De laatste Belgische Tourwinnaar herstelt in het ziekenhuis van Aalst. Van Impe moet misschien nog een tweede keer onder het mes.

  "Lucien voelde zich de laatste tijd vrij moe"

  Lucien Van Impe werd vrijdag thuis onwel. Hij werd opgenomen in het ziekenhuis na een hartinfarct. Zijn toestand zou momenteel onder controle zijn, maar Van Impe zou wel maanden buiten strijd zijn.

  Partner Rita Van Impe: "Lucien voelde zich de laatste tijd vrij moe. Vrijdag ging het dan plots heel slecht. Hij moest overgeven en daarbij kwam wat bloed vrij. Hij lag in de zetel en klaagde over pijn in zijn borst."

  In het ziekenhuis kreeg Van Impe, die altijd bij bewustzijn is geweest, een tweede hartinfarct. De dokters beslisten de oud-renner meteen te opereren, een ingreep die zowat anderhalf uur duurde.

  Vandaag ligt Van Impe nog altijd op de afdeling intensieve zorg. Twee keer per dag mag hij kort bezoek ontvangen van zijn vrouw. Zijn toestand is stabiel, maar nog ernstig. Mogelijk moet Van Impe nog een tweede keer onder het mes. Die beslissing zou maandagavond vallen.

  Laatste Belgische Tourwinnaar

  Lucien Van Impe won de Ronde van Frankrijk in 1976 en is de laatste Belgische winnaar van de Tour. Vorig jaar werd Van Impe uitgebreid in de bloemetjes gezet voor de 40-jarige verjaardag van zijn Touroverwinning. Hij won ook 6 keer de bergtrui in de Tour.

  Naast zijn overwinning in 1976 stond Van Impe, die afkomstig is uit Erpe-Mere, nog vier keer op het Tourpodium: als tweede in 1981 en als derde in 1971, 1975 en 1977. In de Giro werd de klimgeit twee keer bergkoning, in 1982 en 1983.

  De Tourzege van Van Impe in 1976 werd vorig jaar nog stevig gevierd