• home
 • video
 • pas verschenen

  Wullaert: "Snel uitbreken op de counter, dat is onze kracht"

  De Red Flames starten vol vertrouwen aan hun eerste EK.

  Na een intensieve voorbereiding is het zondag eindelijk zover, de Red Flames beginnen dan tegen Denemarken aan hun allereerste EK. De ploeg van bondscoach Ives Serneels is er helemaal klaar voor.

  "We hebben er een wekenlange voorbereiding opzitten en we zijn er klaar voor. Fysiek staan we allemaal een paar stappen verder", zegt Tessa Wullaert.

  Met Denemarken wacht de Red Flames meteen een stevige tegenstander. Pernille Harder, ploeggenote van Wullaert bij Wolfsburg, is daar de sterspeelster. "De vraag is eigenlijk waar ze niet goed in is. Ze scoort vlot met het hoofd, heeft een goed schot, beweegt goed in de ruimtes en heeft een goede dribbel."

  "Onze aanvallers zullen onze eerste verdedigers moeten zijn en de inspeelpassen naar Harder proberen te bemoeilijken. We moeten druk op haar zetten als ze aan de bal is, dat wordt de sleutel tot succes."

  Het wedstrijdplan tegen Denemarken is duidelijk. "Wij moeten vanuit de organisatie de bal proberen te veroveren en dan snel uitbreken. We hebben snelle flanken, er zijn zeker mogelijkheden op de counter. Het wordt ook belangrijk om de nul te houden."

  Het pijnpunt van de Red Flames is het gebrek aan ervaring. "Daar komen we natuurlijk wat te kort, maar we mogen onszelf geen druk opleggen. Tegen Denemarken wordt het een gelijkopgaande partij. Het zal afhangen van details en geluk. Als we er vol voor gaan, zie ik ons wel wat bereiken."

  Jacques: "Buitenlandse ervaring meenemen"

  Voor Heleen Jacques kan het EK niet snel genoeg beginnen. "We verlangen ernaar na de lange voorbereiding. Het was intensief, maar het zal uiteindelijk wel lonen denk ik."

  Jacques komt momenteel uit voor Anderlecht, maar net als Wullaert heeft ze buitenlandse ervaring. Ze speelde een seizoen bij Potsdam. "Dat is toch wel heel belangrijk, omdat je weet op welk niveau bepaalde speelsters kunnen spelen. In België hebben we nog geen topcompetitie."

  "Ik hoop dat ik de ervaring van het buitenland kan meenemen om toch een goede organisatie neer te zetten en hopelijk onze eerste wedstrijd te winnen."

  Jacques is één van de anciens, ze maakte 10 jaar geleden al haar debuut bij de nationale ploeg. "Sindsdien is er veel veranderd. De omkadering is veel verbeterd en het trainingsvolume is verhoogd. Vroeger kwamen we 1 of 2 dagen voor een interland samen, nu gaat daar toch zeker een week aan vooraf. Dat is al een heel groot verschil naar trainingsniveau toe."

  De Red Flames hebben geen goede herinneringen aan Denemarken, hun eerste opponent. De laatste oefenmatch tegen de Denen in november werd met 3-1 verloren. "Denemarken zette ons toen in de 1e helft fel onder druk en we kwamen er niet onderuit."

  "Dat moeten we toch meenemen. Als we durven te voetballen, kunnen we wel iets. We mogen niet met schrik aan de wedstrijd beginnen."

  Daniëls: "Toch even in de arm knijpen"

  Spelen op een groot toernooi, voor Yana Daniëls is het een droom die in vervulling gaat."Iereen wou ooit eens een groot toernooit spelen en nu zitten we echt op een EK. Dat is toch wel even in de arm knijpen. We gaan er alles aan doen om het zo mooi mogelijk af te sluiten."

  "Als we kijken naar de resultaten die we de laatste maanden geboekt hebben tegen toplanden zoals Engeland, dan moeten we gewoon in onszelf geloven. We zitten hier zonder schrik, we gaan er alles aan doen om resultaten te behalen."

  Dat Daniëls er bij is op dit EK is een kleine verrassing. "Ik ben er 2 jaar tussenuit geweest door een blessure. Ik heb de kans gekregen om bij de staf te gaan als video-analiste. Dat was een heel mooi moment om er met een blessure toch nog deel van uit te maken."

  En die analyses komen Daniëls nu ook op het veld van pas. "Ik snap het spel nu pas echt. Tactisch staan we erg sterk. We kunnen ons aan elk systeem aanpassen en ook elk systeem spelen. We hebben erg intelligente speelsters."