• home
 • video
 • pas verschenen

  Boonen voor racedebuut: "Kijk uit naar ondergaan en opkomen van de zon"

  Boonen en co racen dit weekend in Spa-Francorchamps.

  0 / 0

  Boonen en co racen dit weekend in Spa-Francorchamps.

  Terwijl de wielrenners in de Tour door de Jura fietsen, rijdt Tom Boonen komend weekend rond op het circuit van Spa-Francorchamps. Samen met Anthony Kumpen, Bert Longin en Ruben Van Gucht neemt hij er deel aan de VW Fun Cup. "Als we uit de pits kunnen blijven, mogen we de top 10 ambiëren."

  Als laatste voorbereiding op de 25 uren van Spa VW Fun Cup, die zaterdag om 16.00 uur op gang gevlagd wordt, konden Boonen en co gisteren het circuit verkennen. Vandaag staan de kwalificaties op het menu.

  "Het was de eerste keer dat ik met de splinternieuwe auto kon rijden. Er is nu een nieuw model van chassis. Het is goed dat de auto ingereden kan worden. We proberen zoveel mogelijk tijd op de baan door te brengen, zodat de wagen klaar is voor de kwalificaties", vertelde Boonen aan VRT Nieuws.

  "Ik heb er heel veel zin in. Er komt wel wat gezonde stress bij kijken, maar ik ben blij dat het zover is. Eerst en vooral willen we onze auto heel houden."

  "Toch mogen we ook ambitieus zijn. Als we uit de pits kunnen blijven, mogen we de top 10 ambiëren. Ik zit met goede collega's in de auto."

  "Als het regent, kun je wat slippen en schuiven"

  Boonen heeft al heel wat sportieve wateren doorzwommen, maar een autorace van 25 uur staat nog niet op zijn teller. Waar kijkt hij het meest naar uit?

  "Ik kijk uit naar de nacht. Als ik naar Le Mans kijk, vind ik het altijd speciaal om de avond te zien vallen. Nu kan ik dat zelf ervaren, de sensatie van het vallen van de avond en het opkomen van zon."

  Spa-Francorchamps staat bekend om zijn grillige weersomstandigheden. "We hebben hier al even in de regen kunnen rijden. Je ziet niets meer. Het raam is bewasemd en je zit in de spray van alle auto's. Da's wel plezant. De snelheid zakt een beetje en je kunt wat slippen en schuiven. Het is goed dat ik het al eens meegemaakt heb, want zondag geven ze onweersbuien uit."

  Tijdens de Fun Cup racet Boonen samen met ervaren coureurs als Anthony Kumpen en Bert Longin. "Het is niet zo dat ik ver van die mannen af zit, maar zij hebben veel meer ervaring. Bert heeft al 25 jaar ervaring, dat kun je niet wegvagen in drie maanden."

  Over de Tour: "Probeer de laatste 10 kilometer te zien"

  Tom Boonen gaf al zijn mening over het geval Sagan, maar hoe beleeft hij de Tour de France als wielrenner op pensioen? "Sowieso ben ik niet iemand die de koers heel hard volg, ook vroeger niet."

  "Natuurlijk blijf je wel op de hoogte, via websites en gemeenschappelijke chatgroepjes. Zo blijf je er dicht bij betrokken. Ik probeer zo vaak mogelijk de laatste 10 kilometer te zien. De finale is het interessantste.