• home
 • video
 • pas verschenen

  Nys: "Verwacht geen traditionele massasprint in Antwerpen"

  Van Avermaet en Gilbert: de twee topfavorieten voor het BK.

  Wie volgt Philippe Gilbert straks op als Belgisch kampioen? Sven Nys blikt nog een laatste keer vooruit op de Belgische titelstrijd. "In de eerste of tweede ronde kan een kopgroep wegrijden die heel lang standhoudt", waarschuwt de ex-veldrijder.

  "Vaak een heel vreemde koers"

  Het BK is ook voor Sven Nys "een zeer onvoorspelbare koers". "Vooral bij zo'n vlak kampioenschap. Dan krijg je vaak een heel vreemde koers", zegt de ex-crosser in De Ochtend op Radio 1.

  "In de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix heb je tactieken of beslissende momenten die je kunt voorspellen, maar dat geldt niet voor een BK."

  "Je hebt ploegen met heel veel renners en je hebt uitgesproken favorieten met slechts enkele ploegmaats. Dat is een totaal ander gegeven dan in een traditionele koers."

  Het scenario met de vroege vlucht

  Is het parcours in Antwerpen zwaar genoeg om echt voor een schifting te zorgen? "Bij een koers van 180 kilometer zou dat misschien niet genoeg zijn, maar dit is een wedstrijd van het klassieke niveau."

  "Na 200 kilometer zullen de grote favorieten het verschil maken. En dan begint de vermoeidheid nog meer te spelen en zullen de bekende namen naar voren komen. Ik sluit een traditionele massasprint met een volledig peloton uit."

  "Het zou overigens zomaar kunnen dat in de eerste of tweede ronde een kopgroep wegrijdt, die dan heel lang standhoudt. Je moet heel alert zijn vanaf de eerste ronde en dat zie je nooit in de Ronde van Vlaanderen. Daar weet je dat de beslissende groep pas na 200 kilometer zal wegrijden. Hier kan dat na 10 kilometer al gebeuren."

  "Van Aert? Net onder groepje met favorieten"

  Wie zijn voor Sven Nys de favorieten? "Greg Van Avermaet is al een paar keer dicht bij de titel geweest, maar winnen is moeilijk. Zijn focus ligt op de Tour en na de Ronde van Zwitserland heeft hij misschien toch een beetje twijfels, maar hij is klaar en zal zeker een rol spelen."

  "Naast hem zet ik Philippe Gilbert en ook Oliver Naesen. Hij is niet echt een veelwinnaar, maar is overal aanwezig. Met zijn broer Lawrence zal hij zeker de finale kleuren."

  Behoort Wout van Aert niet tot de favorieten? "Ik zet hem in een groepje net onder Van Avermaet en co. Hij heeft snelle benen, kan een finale kleuren en heeft al enkele keren gewonnen. Dat waren geen koersen van het WT-niveau, maar winnen is winnen."