• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Alles wat u moeten weten over de Elfstedenronde (live te zien op Sporza)

  De Markt van Brugge maakt zich klaar voor een wielerfeest zondag.

  Zondag is Brugge opnieuw het decor voor een koers gemaakt voor flandriens. Van de talrijke kasseistroken tot wereldkampioenen in het veld: ontdek hier alles over de Bruges Classic, die in de namiddag rechtstreeks te bekijken is op Sporza.

  In plaats van de Ronde-start in Brugge

  Omdat Antwerpen sinds dit jaar de startplek van de Ronde van Vlaanderen is, ging Brugge op zoek naar een alternatief. Het haalde de Elfstedenronde onder het stof vandaan, een wedstrijd in 1989 voor het laatst op de wielerkalender prijkte.

  De start ligt, net als de Ronde vroeger, op de Markt van Brugge. Onderweg krijgen de renners liefst 17 kasseistroken voorgeschoteld. In de Polders moet de wind voor extra peper en zout zorgen. 

  Opvallend is dat de Elfstedenronde uitsluitend op West-Vlaamse wegen wordt gereden. Na een tocht van 199 kilometer mag de winnaar in Brugge zijn vuist ballen.

  Parcours uitsluitend op West-Vlaamse wegen

  Deelnemersveld: sterke Belgen en veldrijders

  Door de concurrentie van de Ronde van Zwitserland, de Route du Sud, de Ster ZLM Toer en de Ronde van Slovenië ontbreken de buitenlandse topploegen in Brugge.

  Maar met Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Edward Theuns en Lotto-sprinter Jens Debusschere komen er toch enkele interessante namen aan de start. Die eerste drie rijden samen in een Belgische selectie, met Kevin De Weert als ploegleider.

  Quick-Step stuurt een afgeslankte delegatie (Vakoc, Vermote, Declercq en Devenyns). Veldrijders Mathieu van der Poel en Wout van Aert proberen de wegrenners, net als in de Ronde van België, het vuur aan de schenen te leggen.

  VIDEO: Van der Poel klopt Gilbert in 2e rit Ronde van België

  Video player inladen ...

  Keukeleire in zijn achtertuin

  Voor 1 man zal het zondag wel een heel speciale koersdag zijn: Bruggeling Jens Keukeleire. De Elfstedenronde passeert uitgerekend voor zijn ouderlijke huis.

  Met het truitje van de Belgische selectie won hij 3 weken geleden de Ronde van België. Een kunststukje dat hij zondag maar al te graag zou overdoen. Bovendien vecht Keukeleire ook nog voor een Tour-ticket bij Orica-Scott.

  Live op Eén en Sporza.be

  Van de Elfstedenronde hoeft u bij Sporza geen trap te missen. De uitzending op Eén start zondag om 13.30u, met commentatoren Renaat Schotte en José De Cauwer. De koers is ook van start tot finish te volgen op Sporza.be.