• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Voormalig UCI-voorzitter Hein Verbruggen is overleden

  Verbruggen overleed aan de gevolgen van een slepende ziekte.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Hein Verbruggen is afgelopen nacht op 75-jarige leeftijd overleden. Verbruggen was tussen 1991 en 2005 voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI).

  UCI-preses van 1991 tot 2005

  Hein Verbruggen was jarenlang een van de meest invloedrijke Nederlandse sportbestuurders. In 1991 werd Verbruggen voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI).

  Verbruggen professionaliseerde de wielersport. Hij zorgde er onder meer voor dat profrenners mochten deelnemen aan de Olympische Spelen en ook de ProTour was zijn geesteskind.

  De Nederlander had tot 2005 de touwtjes in handen bij de UCI. De Ier Pat McQuaid was zijn opvolger.

  Nauwe band met Lance Armstrong

  Verbruggen regeerde tijdens een periode waarin verboden producten gemeengoed leken in het peloton. De Nederlander werd na zijn periode bij de UCI nog geregeld onder vuur genomen voor zijn aanpak van de dopingproblematiek.

  Zo zou de UCI - en dus ook Hein Verbruggen - Lance Armstrong beschermd hebben. "Armstrong diende door de UCI met alle denkbare middelen beschermd te worden", vertelde Dick Pound, ex-preses van het Wereldantidopingagentschap WADA, daar in 2015 over.

  Ook lid bij het IOC

  Hein Verbruggen was ook erelid van het IOC, het Internationaal Olympisch Comité. Hij speelde vooral als voorzitter van de coördinerende commissie bij de organisatie van de Olympische Spelen van Peking in 2008 een grote rol.

  "Verbruggen was een vechter voor zijn sport", reageert IOC-voorzitter Thomas Bach. "Dankzij zijn betrokkenheid en managementkwaliteiten heeft hij bijgedragen aan het succes van de Spelen in Peking."