• home
 • video
 • pas verschenen

  Italiaanse coach komt belofte na en doorkruist Italië op fiets

  Davide Nicola (voorgrond) rijdt van Crotone naar Turijn.

  Crotone-coach Davide Nicola is bezig aan een stevige fietstocht van 1.300 kilometer. Dat is het gevolg van de redding van zijn ploeg in de Serie A en een belofte van de trainer. Maar er steekt ook flink wat symboliek achter de actie.

  Fietstocht van 1.300 kilometer

  Davide Nicola, de trainer van Crotone, zal in de toekomst wellicht twee keer nadenken voor hij nog eens een belofte doet. Toen zijn team begin april uitzichtloos laatste stond in de Serie A, met bovendien nog een aartsmoeilijk programma voor de boeg, zei Nicola: "Als we ons nog redden, rijd ik met de fiets naar Turijn."

  Geen kleintje, want de afstand tussen Crotone en Turijn is een slordige 1.300 kilometer.

  Maar, zoals het cliché zegt: in voetbal kan alles. In de laatste 9 wedstrijden van het seizoen pakte geen enkel team zoveel punten als Crotone, zelfs kampioen Juventus niet. En zo wist de club uit het zuiden van Italië zich wonder boven wonder te redden.

  Symbolische tocht

  Niet alleen is Davide Nicola een mirakeltrainer, maar ook een man van zijn woord. Dit weekend is hij begonnen aan de lange tocht van 1.300 kilometer naar het noorden van Italië. Maar voor Nicola is de trip méér dan alleen maar het nakomen van een belofte.

  Het eindstation wordt Vigone, de voormalige woonplaats van Nicola. In dit dorp kwam 3 jaar geleden de 14-jarige zoon van de trainer om het leven toen hij van zijn fiets gereden werd. De tocht van Crotone naar Vigone is ook vooral een pleidooi voor meer verkeersveiligheid.

  Onlangs verongelukten in Italië MotoGP-kampioen Nicky Hayden en wielrenner Michele Scarponi (foto) nadat ze werden aangereden op de fiets. "Met deze tocht hoop ik ook de aandacht te vestigen op een veiliger verkeer voor fietsers", is de boodschap van Davide Nicola.

  Steun van andere fietsers

  Op zijn fietstocht krijgt Davide Nicola onder meer het gezelschap van zijn schoonbroer, zijn neef en een staflid van Crotone. In de eerste etappe legden de vier al zo'n 150 kilometer af.

  Het parcours dat Nicola en co zullen afleggen is op voorhand bekendgemaakt. Onderweg krijgen de fietsers dan ook regelmatig het gezelschap van wielertoeristen die hen een hart onder de riem komen steken.

  Brief aan zijn zoon

  Na de redding van Crotone schreef Davide Nicola een emotionele brief aan zijn overleden zoon. "We hebben het hele jaar samen gevochten, je was er altijd bij. Jij gaf mij de kracht om te blijven vechten. Door doorzettingsvermogen wordt het onmogelijke mogelijk."

  "Dit is ook een overwinning van jou. Ik had ze graag samen met jou gevierd. Alles wat ik doe is voor jou. Elke zege is voor jou en elke droom is voor jou. Ik hoop dat mijn hart blijft kloppen voor jou en dat jij me blijft bijstaan."