• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Velodroom waar Merckx uurrecord brak staat op punt afgebroken te worden

  Eddy Merckx brak in 1972 het uurrecord in Mexico.

  De velodroom van Mexico-Stad staat op het punt om met de grond gelijk gemaakt te worden. De Mexicaanse topclub Cruz Azul wil op de plaats waar Eddy Merckx in 1972 het uurrecord verbrak zijn nieuw stadion bouwen. Dat zegt Victor Garces Rojo, de adviseur voor speciale zaken van de club.

  "Nee, we zoeken niet naar andere opties. Dit is de ideale plaats. Hier zal het moeten gebeuren, want hier heb je de beste condities voor ons stadion", zegt Rojo aan de Mexicaanse media. "We willen een heel modern stadion. Niet alleen in de bouw, maar ook in het idee ervan. En dus moet de velodroom plaats maken."

  In 2018 loopt de huurovereenkomst tussen Cruz Azul en het Azteca Stadion af en dus moet de club op zoek naar een nieuw stadion. Cruz Azul besliste daarom om zelf een stadion te bouwen, maar vond geen plaats om te bouwen. De velodroom moet nu dus plaats maken. Het is officieel nog niet zeker dat het nieuwe stadion er komt in de plaats van de velodroom. Cruz Azul heeft nog de goedkeuring nodig van de clubleden.

  Uurrecord Merckx in 1972

  De velodroom is iconisch in de geschiedenis van het wielrennen. Door de hoge ligging (op 2000 meter) was er minder weerstand voor de renners en werden er veel pogingen gemaakt om het uurrecord te breken.

  In 1972 brak Eddy Merckx het uurrecord van Ferdinand Bracke op de velodroom van Mexico-Stad. Hij reed een uur lang tegen een gemiddelde van 49,431 km/u.

  Bekijk hier de beelden van het uurrecord van Merckx: