• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "In Baby Giro reed Dumoulin generatiegenoten al op een hoop met geleende fiets"

  Een ontspannen Dumoulin nam deze morgen nog een selfie voor de start.

  Net als vorig jaar begint een Nederlander in het roze aan de slotweek van de Giro. Een jaar na de verrassende Steven Kruijswijk, verbaast Tom Dumoulin vriend en vijand. Nederlands wielerjournalist Thijs Zonneveld schetst een portret van zijn sympathieke landgenoot.

  "Dumoulin = rationeel, methodisch en in balans"

  Dumoulin heeft een voorsprong van 2'41" op nummer twee Nairo Quintana. "Ik denk dat zijn kansen op de eindzege fiftyfifty zijn", zegt Thijs Zonneveld aan Sporza. "Dat zijn voorsprong nu zo groot zou zijn, had ik niet verwacht. Maar het werk dat er nu aankomt is totaal andere koek: meer opeenvolgende beklimmingen en grotere hoogtes."

  Net daar schuilt misschien het grootste gevaar voor de Nederlander. Dumoulin begint volgens Zonneveld aan iets waar hij zijn eigen mogelijkheden niet in kent. En daar houdt Dumoulin niet van. "Als mens zou ik hem omschrijven als rationeel, methodisch en in balans."

  Rationeel: "Zijn manier van koersen is niet emotioneel of intuïtief. Eerder met het hoofd. Hij kan een Quintana perfect laten rijden om zijn eigen tempo vast te houden."

  Methodisch: "Een jaar geleden vroeg ik hem hoe hij een grote ronde wou winnen. Hij stippelde een plan uit, dat hij ondertussen tot op de komma heeft gevolgd: een paar kilo afvallen, meer hoogtestages en een ronde kiezen met de meeste tijdritkilometers."

  In balans: "Hij weet wat hij kan en niet kan. Hij is een correcte jongen, durft zich uit te spreken tegen valsspelers en is ook slim. Hij weet dat door te wachten op Quintana in deze Giro de kans groter wordt dat Movistar minder snel zal profiteren als hij een slecht moment heeft."

  "Pas in Vuelta 2015 is idee geboren om het te proberen als klassementsrenner"

  Het palmares van Dumoulin oogt al indrukwekkend met ritzeges in de drie grote rondes en onder meer zilver in het tijdrijden op de Olympische Spelen in Rio. Talent heeft hij altijd gehad.

  "Hij is relatief laat begonnen met wielrennen. Van thuis heeft hij de sport niet meegekregen en hij heeft ook al gezegd dat hij er nooit was mee begonnen als hij was ingeloot om de studie geneeskunde te beginnen."

  "Maar toen hij in de Baby Giro op een geleende tijdritfiets van een vriend werd gezet, reed hij zijn generatiegenoten naar huis. Die grote motor had hij al, maar in de bergen kon hij niet mee."

  "Hij heeft zich ontwikkeld binnen de sprinttrein van Skil-Shimano voor Marcel Kittel en John Degenkolb. In de Vuelta van 2015 is het idee pas geboren om het te proberen als klassementsrenner."

  "In België wordt niet op rondewerk, maar het klassieke werk geselecteerd"

  De Nederlandse weelde in het rondewerk staat in schril contrast met de prestaties van de Belgen in klassementen van grote rondes. De reden daarvoor is nochtans niet ver te zoeken, zegt Thijs Zonneveld.

  "Deels is het natuurlijk toeval. Voor rondewerk moet je de juiste genetische capaciteiten hebben en die mensen moeten geboren worden. Maar het structurele verschil is de opleiding."

  "In België wordt geselecteerd op basis van de klassiekers. In Nederland is een aantal jaar geleden een opleidingstraject begonnen waarin jonge renners worden geselecteerd op hun klim- en tijdrijderscapaciteiten. Het continentale team van Rabobank speelde een belangrijke rol daarin."

  "Voor Nederlandse sponsors is vooral de Tour belangrijk omdat Nederlanders vooral naar de Ronde van Frankrijk kijken. We gaan traditioneel vaak op vakantie in Frankrijk en in de zomervakantie zit iedereen voor de buis. In België is wielrennen een heel jaar belangrijk."

  "We hebben op dit moment een bijzondere generatie ronderenners in Nederland met onder meer Dumoulin, Kruijswijk, Mollema en Gesink. Daardoor leeft de Giro wel. Iemand als Dumoulin trekt ook een breder publiek omdat hij vlot praat en een mooie jongen is."