• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Gilbert had Valverde misschien wel van de winst kunnen houden in Luik"

  Michel Wuyts.

  Het wielervoorjaar zit erop en dus kan ook commentator Michel Wuyts even uitblazen, maar niet voor hij nog een laatste keer heeft teruggeblikt. "Van Avermaet blijft de renner van het voorjaar, maar ik plaats Valverde er vlakbij. Quick-Step Floors was de beste ploeg."

  De conclusies van Wuyts

  • Valverde is de beste Ardennencoureur van de voorbije 10 à 15 jaar
  • Ik zie hem met succes doorgaan tot zijn 40e
  • Gilbert had Valverde misschien wel van de winst kunnen houden in Luik
  • Quick-Step Floors was de beste ploeg van het voorjaar
  • Van Avermaet was de renner van het voorjaar, maar ik zet Valverde er vlakbij

  "Het geheim van Valverde is arbeidsernst"

  Alejandro Valverde stak gisteren voor de vierde keer Luik-Bastenaken-Luik op zak. "Hij is de beste renner in de Ardense klassieker van de voorbije 10 of 15 jaar. Alleen al het optelsommetje van zijn overwinningen is indrukwekkend. Vier in Luik en vijf in de Waalse Pijl maakt negen. Niemand heeft hem dat al voorgedaan."

  "Hij heeft perfect begrepen hoe hij die koersen moet rijden: niet te veel kruit verschieten onderweg, je goed omringen, lang genoeg wachten en dan onweerstaanbaar gebruik maken van zijn grootste kwaliteit. Hij heeft heel veel power voor weinig gewicht. Als hij vertrekt, kan bijna niemand volgen."

  Valverde wordt morgen 37. Wat is zijn geheim? "Arbeidsernst. Hij valt niet stil in de winter. Hij heeft geen nood aan decompressie na een seizoen. Ik denk dat hij zich nooit meer dan drie of vier dagen rust veroorlooft, dan heeft hij weer zin in de fiets. Hij is altijd al in vorm op de eerste ploegstage. Dat is indrukwekkend."

  "Er zijn wel meer renners die nu langer meegaan omdat het aantal koersdagen ten opzichte van de jaren '80 drastisch gedaald is. Al is Valverde een uitzondering want vorig jaar reed hij de Tour, de Giro en de Vuelta."

  "Ik zie hem 40 jaar worden in het peloton. Met succes zelfs. Hij heeft een contract tot zijn 39e, maar hij heeft al eens gezegd: als ik me goed voel en ik kan nog winnen, ga ik door."

  "Quick-Step was de ploeg van het voorjaar"

  Na een heel succesvol Belgisch voorjaar waren onze landgenoten in de Ardennen minder aanwezig. Had Philippe Gilbert een rol kunnen spelen in Luik? "Zeker. Vooral met dat wedstrijdverloop. Het was een gesloten koers, maar wel een slopende koers. De Gilbert van dit seizoen had misschien wel kunnen beletten dat Valverde won."

  "Gilbert is een ondernemende renner, Valverde wacht af. Als je meegaat in dat spelletje en je gaat met de Spanjaard naar de streep, dan hang je. Gilbert had kunnen beletten dat dat gebeurde."

  Blijft Van Avermaet ook na de zeges van Valverde de renner van het voorjaar? "Ik heb nog altijd het gevoel dat Van Avermaet helemaal bovenaan staat, maar ik zou Valverde er vlakbij zetten. Als je naar de stand in de WorldTour kijkt dan heeft Van Avermaet een voorsprong van 500 punten. Dat betekent iets. Valverde heeft zijn inspanningen wel breder gespreid. Hij won ook rittenkoersen."

  "Quick-Step Floors was de ploeg van het voorjaar. Niet alleen door Gilbert. Die ploeg stond, op Gent-Wevelgem na, vanaf het eerste tot het laatste monument op het podium. Indrukwekkend. Dat is goed voor Patrick Lefevere want de contracten met de sponsors lopen af. De sterren staan goed om er nieuwe te vinden."

  Beluister de analyse van Michel Wuyts