• home
 • video
 • pas verschenen

  De man van hét jasje: "Zal hem nooit meer over het hek hangen"

  De meest besproken jas van het jaar is eigendom van Bas Waaijer. (📷 AD)

  Het jasje dat Peter Sagan ten val bracht in de Ronde van Vlaanderen was van de Nederlander Bas Waaijer. "Ik voel me niet schuldig", zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Maar ik heb wel mijn excuses aangeboden."

  "Het was warm"

  Wielerfanaat Bas Waaijer had zondag met zijn vrouw postgevat op de Oude Kwaremont. "Omdat het warm was, hing ik mijn vest en jasje over het hek", vertelt hij.

  Maar daar ging het dus mis, want bij de laatste passage van de renners bleef Sagan haken in het jasje, met de gekende gevolgen. De Slovaak smakte tegen de grond en sleurde Van Avermaet en Naesen mee in zijn val.

  Van geen kwaad bewust

  De Nederlander kreeg na een poosje zijn jas terug van de schoonmaakploeg. "Ik was vooral blij dat mijn bril er nog inzat", zegt Waaijer, die zich op dat moment nog van geen kwaad bewust was. "Enkele Belgen gingen wel flink tekeer tegen ons, maar die hadden ook behoorlijk wat drank op."

  Pas op de terugweg begon het te dagen. "Op de radio hoorde ik: "Hoe zou het zijn met het meest beruchte jasje van Vlaanderen?" Mijn vrouw en ik keken elkaar verschrikt aan."

  "Voel me niet schuldig"

  Uit de beelden bleek dat de val van Sagan veroorzaakt werd door Waaijers' jasje. "Ik vind het heel vervelend, maar ik voel me niet schuldig. Ik kon er niets aan doen. Er hingen bovendien zoveel jassen over het hek. Het had ook bij andere toeschouwers kunnen gebeuren", klinkt het.

  De Nederlander heeft zich wel geëxcuseerd. "Ik heb zelf op amateurniveau gekoerst. Daar reed ik samen met Maciej Bodnar, nu een ploegmaat van Sagan. Ik heb hem een berichtje gestuurd met de vraag of hij Peter namens mij excuses wilde aanbieden."

  "Jas ruilen tegen regenboogtrui"

  De valpartij krijgt mogelijk nog een leuk staartje. "De PR-manager van Sagan gaf aan dat hij iets ludieks wilde doen. Mogelijk zou Sagan zijn regenboogtrui ruilen tegen mijn jasje", lacht Waaijers.

  "Ik wacht rustig af. Wellicht komt het nog tot een ontmoeting. Maar mijn jasje zal ik nooit meer over het hek hangen."