• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Gilbert zou Roubaix toch moeten rijden. Als meesterknecht van Boonen"

  "Philippe Gilbert en Tom Boonen komen goed overeen."

  Michel Wuyts zag hoe Greg Van Avermaet "een fundamentele fout" maakte in de Ronde, maar ook hoe onweerstaanbaar sterk Philippe Gilbert was. "Ik twijfel of ze hem ook zonder val op de Kwaremont zouden hebben gegrepen."

  Voor een solo van die orde in de Ronde van Vlaanderen moet ik al teruggaan tot 1969. Merckx ging toen weg op 75 kilometer van de finish, in regen en ontij, en won met minuten voorsprong.

  Toch vind ik niet dat je de prestatie van Gilbert Merckxiaans mag noemen. Van zo'n monument moet je afblijven. Maar het was wel hartverwarmend wat hij deed. Een fantastische zaak voor het aanvallende wielrennen dat we al weken zien. Daar trek ik me als commentator aan op.

  Gilbert heeft bij Quick-Step de arbeidsvreugde hervonden. Hij is in een prettige groep terechtgekomen, waar al eens gelachen kan worden. Dat ligt hem.

  Hij kan nu ook weer koersen op terrein dat hem vertrouwd is. Je mag niet vergeten dat hij al twee keer op het podium stond van de Ronde. Lefevere gaf hem een kans en die heeft hij met beide handen gegrepen.

  "Waar zat Van Avermaet op de Muur? Zo ver! Onvergeeflijk!"

  Greg Van Avermaet en Peter Sagan hebben de koers uiteraard verloren op de Kwaremont, maar ook op de Muur. Waar zaten ze in godsnaam? Zo ver! Vooral Van Avermaet, die in een derde groepje terechtkwam. Dat is onvergeeflijk. Een fundamentele fout.

  Die val was dramatisch. Ik sprak enkele ex-renners en die zeiden allemaal dat ze nog zouden teruggekomen zijn op een verzwakkende Gilbert. Ik twijfel, al zou het nipt geweest zijn. Een secondespel wellicht.

  "Boonen is klaar voor Roubaix. Hij reed rond als een strateeg"

  Tom Boonen gaf de indruk dat hij klaar is voor Roubaix. Ik heb hem bewonderd als strateeg. Hij was voortdurend aanwijzingen aan het geven, zelfs aan tegenstanders.

  Boonen zette ook de val open voor Van Avermaet en Sagan op de Muur. Hij had alleen pech op "zijn" Taaienberg. Al was hij na de finish vol vertrouwen voor Roubaix. Misschien kan hij met de hulp daar naar zijn 5e kassei rijden.

  Gilbert vroeg vorige week al aan de ploegleiding of hij Roubaix ook mocht rijden en toen was het antwoord nog "neen". Ze rekenen op hem voor de Amstel en Luik. Maar voor die koersen hebben ze al ene Alaphilippe.

  Boonen en Gilbert komen goed overeen. Gilbert zal zich zeker in een rol van meesterhelper willen schikken. Het zou dus toch kunnen dat hij straks in de falanx van Quick-Step wordt opgenomen. Om voor Boonen te helpen, ook al omdat half Vlaanderen daar op wacht.