• home
 • video
 • pas verschenen

  Vanmarcke met twijfels naar Ronde: "Gewoon beste van maken"

  Ook al is hij geen 100 procent, Sep Vanmarcke draait zondag de Muur op.

  Sep Vanmarcke heeft geen flauw benul van wat hij zondag moet verwachten in de Ronde van Vlaanderen. "Als ik nu het podium zou halen, zou dat wel een verrassing zijn", stelt hij. "Wellicht loopt het beter in Roubaix."

  "Slechte vertering, allergische reactie of parasiet?"

  Sep Vanmarcke stond al twee keer op het podium van de Ronde van Vlaanderen, maar dit jaar heeft hij tegenslag in de voorbereiding. In de Strade Bianche liep hij een blessure aan zijn ribben op. Vorige week zat de kopman van Cannondale met maagproblemen op zijn fiets.

  "Het is nog altijd niet duidelijk wat er precies aan de hand was of is", vertelt Vanmarcke drie dagen voor de Ronde van Vlaanderen.

  "Ofwel is mijn maag een beetje gekanteld door die valpartij in Strade Bianche. Daardoor is er iets mis met mijn vertering."

  "Ofwel is er een andere oorzaak. Uit een bloedonderzoek blijkt dat mijn "eosinofielen", een soort van witte bloedcellen, zeer hoog stonden."

  "Is het een allergische reactie of zit ik met een parasiet in mijn lichaam? Dat is niet duidelijk, maar het tast mijn capaciteiten wel aan."

  "Nu rusten. Hopelijk ben ik zondag goed"

  Pas dinsdag heeft Sep Vanmarcke nog eens stevig kunnen trainen voor de Ronde. "Zo'n vijf uur in de Vlaamse Ardennen", vertelt de 28-jarige renner.

  "Vandaag heb ik met de ploeg het parcours verkend. Daarna ook nog wat bijgetraind, goed voor zo'n 200 kilometer in totaal."

  "Nu moet ik rusten, hopelijk ben ik zondag goed. Het is een voorbereiding die verre van ideaal is en ik weet niet waar ik sta."

  "Dinsdag voelde ik nog dat ik energie te kort kwam op training, vandaag voelde ik dat het al een pak beter was. Hopelijk zet die tendens zich voort, maar of ik voldoende sterk zal zijn tegen zondag, dat weet ik niet."

  "Wellicht beter in Roubaix"

  "Ik kan alleen maar hopen dat ik gezond blijf", gaat Sep Vanmarcke voort. "Ik heb er alleszins alles aan gedaan om goed te zijn, sinds mijn trainingen op 1 november."

  In 2014 en 2016 finishte Vanmarcke als derde. "Als ik nu het podium zou halen, zou dat wel een verrassing zijn", beseft hij. "Er mag niets mis gaan."

  "Met Gilbert, Van Avermaet en Sagan steken drie mannen er bovenuit. Ik moet anticiperen, zoals heel wat andere renners. Ik zal minder overschot hebben dan vorig jaar."

  "Misschien komt de Ronde te vroeg. Wellicht loopt het beter tegen Roubaix. En daarna is er nog de Amstel."

  "Misschien ben ik wel heel tevreden met een tiende plek of misschien heel ontgoocheld met een tweede stek. Ik wil er zondag gewoon het best mogelijke van maken", besluit Vanmarcke.