• home
 • video
 • pas verschenen

  Steven Martens krijgt topfunctie bij de FIFA: "Ik word Technisch Directeur"

  Steven Martens krijgt een topfunctie bij de FIFA.

  Onze landgenoot Steven Martens is de nieuwe Technisch Directeur van de wereldvoetbalbond FIFA. De voormalige CEO van de KBVB wordt de rechtstreekse collega van Marco van Basten.

  De 52-jarige Steven Martens komt uit de tenniswereld, waar hij zijn sporen verdiende als trainer, coach, opleider en technisch directeur van zowel de Vlaamse Tennisvereniging als de Britse tennisfederatie.

  In 2011 stapte hij in het voetbal als CEO van de Belgische voetbalbond KBVB. Na iets minder dan 4 jaar hield hij het aan de Houba de Strooperlaan voor bekeken. Er was kritiek op zijn financieel beleid, die tot een vertrouwensbreuk leidde met de Raad van Bestuur.

  Zeven maanden later ging Martens aan de slag bij Double Pass, een spin-off van de VUB, dat wereldfaam geniet in de doorlichting van voetbalclubs en -competities. Nu waagt hij zijn kans als Technisch Directeur van de FIFA, de moeder van 211 nationale voetbalbonden.

  "Technisch directeur moet het voetbal in de hele wereld laten groeien"

  "De technisch directeur van de FIFA moet ervoor zorgen dat het beleid van die 211 landen steeds beter op punt staat en dat het voetbal in de hele wereld groeit. Want wat voor België of Europa vanzelfsprekend is, is dat elders in de wereld niet", zegt Martens aan Sporza.

  "Marco van Basten wordt in Zürich mijn rechtstreekse collega. Hij vertegenwoordigt het topvoetbal en lanceert ideeën die het voetbal moeten vernieuwen. Hij beschikt als ex-topvoetballer over de ervaring van het veld en treedt naar buiten als uithangbord. Dat is goed."

  "Daarnaast heb je mijn taak, meer op de achtergrond. Mijn werk bestaat erin de kwaliteit van de coaching en jeugdontwikkeling te verbeteren, de groei van het voetbal te stimuleren en de middelen die aan de bonden gegeven worden op een goeie manier aan te sturen, in samenwerking met de technische directeurs van de 211 landen."

  "FIFA delokaliseren in tiental regionale hubs"

  De FIFA is een mastodont, met tentakels tot in de kleinste uithoeken. Hoe bestuur je zo'n machine? Martens: "Er ligt een plan klaar om de FIFA te delokaliseren met een tiental regionale centra of hubs. Die hubs zijn meer in de cultuur van de verschillende werelddelen ingebed."

  "Clubvoetbal in Japan en China is immers helemaal anders dan in België. Je moet er op een andere manier te werk gaan, vandaar die delokalisatie. Het is de bedoeling dat ik dat superviseer en een overstijgende filosofie ontwikkel."

  "Door de jaren heen, door mijn job bij de Engelse tennisfederatie en die als CEO van de KBVB, heb ik een goed beeld gekregen van wat een technisch directeur moet doen. In het verleden ben ik bezig geweest met coaches op een hoger niveau brengen, talentdetectiesystemen op punt zetten, enzovoort."

  Hoe komt de FIFA bij Steven Martens terecht? "Zij hebben hun headhunters. Ze zochten een type dat ervaring had als technisch directeur en dat het voetbal kende. Zo ben ik op een shortlist beland en dan doorloop je een proces van interviews en evaluaties."

  "Op een correcte en integere manier werken"

  Onder het bewind van Sepp Blatter kreeg het imago van de FIFA de voorbije jaren een ferme deuk. Ook Martens spaarde destijds als CEO van de KBVB zijn kritiek niet op de werking van de wereldvoetbalbond.

  "Ik ben kritisch geweest voor de werking van de FIFA, dat klopt. Maar er is intussen schoon schip gemaakt. Er zijn nieuwe mensen en er zijn nieuwe plannen. Daar maak ik dus deel van uit."

  "Het is op zich ook normaal dat je argwanend naar zo'n grote organisatie kijkt. Er gaat veel geld in om en over dat geld wordt veel gesproken. In zo'n omgeving heb je tijd nodig om vertrouwen te winnen. Dat was ook zo bij de KBVB, die destijds evenzeer een slecht imago had. We moeten op een correcte en integere manier werken, daar komt het op neer."

  "Of ik dit voor mezelf als een rehabilitatie zie? Het is niet fijn om te lezen wat er allemaal gezegd en geschreven is over mij. Ik ben in een hoek geduwd. Maar ik heb bij Double Pass een fantastische tijd beleefd en bij de FIFA heb ik nu opnieuw een uitdaging gevonden waar ik mijn schouders onder kan zetten. Ik ben blij dat ik met mensen kan werken die me kansen geven. Dat doet me plezier."

  "Premiestelsel? Achteraf is kritiek spuien gemakkelijk"

  Momenteel ligt het premiesstelsel van de Rode Duivels weer op tafel. Dat stelsel is tot stand gekomen onder het bewind van Steven Martens. "Ik heb in eer en geweten een hoop zaken gedaan", zegt Martens daarover. "Op dat moment was België voor geen enkel toernooi geplaatst. Dan neem je beslissingen die op dat moment gedragen worden door je voorzitter, ondervoorzitter en de raad van bestuur. Het is makkelijk om daar achteraf kritiek op te geven."

  "Het is nu aan anderen om dat premiestelsel te bekijken. Nieuwe bazen, nieuwe wetten. Dat is logisch. Of je zo'n contract kunt verbreken of herbekijken? In principe niet, maar dat kan wel als de twee partijen daar een akkoord over hebben."