• home
 • video
 • pas verschenen

  Wuyts: "Zomaar zeggen dat Sagan zal winnen, is een gevaarlijk spel"

  Volgens Wuyts is Sagan de te kloppen man, met of zonder ploeg.

  Morgen staat met Milaan-Sanremo het eerste monument voor de deur. Michel Wuyts wikt en weegt voor Sporza.be de kanshebbers. "Ik geef Sagan 5 sterren, Démare en Degenkolb volgen met 4 sterren", luidt zijn prognose.

  De vooruitblik van Michel Wuyts in een notendop:

  • "Sagan is beestig sterk."
  • "Deze Démare is sterker dan de Démare van vorig jaar."
  • "Een duo-aanval van Gilbert en Alaphilippe zou een droomstoot zijn."
  • "Degenkolb is de renner die Sagan het dichtst zal benaderen in een sprint."
  • "Van Avermaet zal met zijn verbetenheid en eerzucht meedoen."

  De buitenlandse favorieten

  Peter Sagan (Bora-Hansgrohe)

  Michel Wuyts: "Sagan eindigde nog maar één keer op het podium van Milaan-Sanremo (2e in 2013, red). Zomaar zeggen dat Sagan zal winnen, is dus een gevaarlijk spel. Maar het is overduidelijk dat hij de allesbepalende figuur in de finale zal zijn."

  "Ik geloof niet in het verhaal dat iedereen naar hem zal kijken en dat iedereen zal blijven zitten als hij blijft zitten. Hij zal wel reageren op aanvallen en dan zullen die renners klappertanden van de schrik. Hij is de te kloppen man, met of zonder ploeg."

  "Hij is beestig sterk, sterker dan vorig jaar. Hij is met zekerheid de topfavoriet. Hij kan mee met de punchers en kan hen afdrogen. En hij kan ook standhouden met een solo, zoals in de Ronde vorig jaar. Als de wedstrijd hard genoeg is, moet hij van niemand schrik hebben op de Via Roma."

  Arnaud Démare (FDJ)

  Michel Wuyts: "Hij kan zichzelf opvolgen. Ik heb Démare in Parijs-Nice een stoot zien uithalen waar ik hem niet toe in staat achtte: Alaphilippe bijbenen op een hellende aankomst. En de manier waarop hij het met gemak afmaakte in de sprint, wijst op hoogvorm."

  "De Démare van dit seizoen is beter dan de Démare van vorig jaar. En toen won hij. Milaan-Sanremo is het enige monument dat hij kan winnen. Hij moet volgen en hopen dat enkele concurrenten niet kunnen volgen."

  Fernando Gaviria (Quick-Step Floors)

  Michel Wuyts: "Vijf dagen geleden zou ik gezegd hebben dat hij niet zal winnen. Maar maandag won hij een rit in Tirreno-Adriatico. Die etappe had een gelijkaardig profiel als dat van Milaan-Sanremo, maar was wel een stuk korter. Maar ik heb toch mijn twijfels."

  "Quick-Step doet er goed aan om ook iets anders te proberen. Ik heb het gevoel dat ze dat ook zullen doen. Dan denk ik aan een ongeziene duo-aanval van Gilbert en Alaphilippe. Ze kunnen het goed met elkaar vinden en kunnen zo'n stoot uithalen op de Poggio."

  "Of ze moeten wachten tot de Poggio? Dat is de tendens: de Cipressa doet er niet meer toe. Want richting de Poggio troept het toch weer samen. Milaan-Sanremo is veranderd: bijna alle ploegen hebben een sprinter waarvan ze hopen dat hij hun man is. En naarmate de koers vordert en gesloten blijft, wordt de sprinter ook hun kopman."

  Alexander Kristoff (Katjoesja)

  Michel Wuyts: "Ik twijfel. Ik ben ervan overtuigd dat hij voldoende basissnelheid heeft om te overleven, maar die snedigheid is wat weg. Hij gaat tegenwoordig toch zo snel zitten in de sprint."

  "Ik vrees dat bij Kristoff die echte explosiviteit wat weg is en dat hij nog meer "een diesel" geworden is. En dan is het moeilijk om te winnen. Ik ben dus eerder geneigd om "neen" te zeggen bij Kristoff."

  John Degenkolb (Trek-Segafredo)

  Michel Wuyts: "Veel meer ja dan neen, absoluut! John heeft gelijk als hij zegt dat hij met de wederopbouw van zijn lichaam een sterker lichaam heeft opgebouwd dan het al was."

  "In een interview zei hij dat hij elke vezel weer op topniveau gebracht heeft en geprobeerd heeft om het op een nog hoger niveau te brengen."

  "Hij zal de renner zijn die Sagan het dichtst zal benaderen in een sprint. Sagan krijgt vijf sterren, Degenkolb en Démare volgen er onmiddellijk na met vier sterren."

  Michael Matthews (Team Sunweb)

  Michel Wuyts: "Ik zet Matthews net onder Démare en Degenkolb. Van de sprinters rijdt hij het best bergop. Dat heeft hij bewezen in Parijs-Nice."

  "Maar hij is pas laat in competitie gekomen. Hij is pas begonnen in Parijs-Nice en dan vrees ik dat je op het einde een greintje te kort komt."

  "Je moet dan meer energie steken in het volgen en dat kan je in de finale zuur opbreken. Maar Matthews kan winnen, want in Milaan-Sanremo gaat het over momentopnames."

  Michal Kwiatkowski (Sky)

  Michel Wuyts: "Hij is de typische man voor een stevige aanval op de Poggio en kan in de afdaling ook gebruik maken van twijfels bij de anderen."

  "Maar het vormpeil van Kwiatkowski heeft een hoge graad van onbetrouwbaarheid. Je kunt er geen pijl op trekken."

  "Hij kan excelleren. Maar als je hem met een hoog verwachtingspatroon opzadelt, dan kan hij afgaan als een gieter."

  De Belgische kanshebbers

  Greg Van Avermaet (BMC)

  Michel Wuyts: "Greg zegt overal: "Ik heb Milaan-Sanremo nodig voor de kilometers en voor de koersen die volgen." Maar hij heeft zo'n grote verbetenheid en eerzucht dat hij toch zal meedoen. Als er gesprongen wordt op de Poggio, dan zal hij meegaan."

  "Hij moet de sprint niet afwachten, want dan kan hij niet op tegen Sagan en co. En een top 10-plaats is niet meer genoeg."

  "Maar als nog andere renners de handschoen opnemen op de Poggio - dat mag zelfs Sagan zijn - dan wordt het een ander verhaal. Want dan kan hij Sagan in de sprint aan. Maar ik teken nu echt een ideaal patroon uit en dat krijg je in Milaan-Sanremo vrijwel nooit."

  Jürgen Roelandts (Lotto-Soudal)

  Michel Wuyts: "Lotto-Soudal doet wel nog inspanningen om Belgen een prominente rol te geven. Ik zal zeker niet zeggen dat het niet kan voor Jürgen, want vorig jaar verraste hij iedereen met z'n derde plaats."

  "Maar Roelandts heeft hetzelfde probleem als Van Avermaet: op welke plaats kom je in een sprint uit? De kans is klein dat hij wint."

  "Een ereplaats dan maar en onderschat dat subdoel niet. Een top 10-plaats levert WorldTour-punten op. Op een bepaald moment zal dat ook beginnen te tellen."

  Tim Wellens (Lotto-Soudal)

  Michel Wuyts: "Hij is niet goed uit Tirreno-Adriatico gekomen, maar dat is typisch Tim. Hij is op z'n best als je geen verwachtingspatroon hebt. We moeten dat dus zo laag mogelijk houden en dan zal hij op z'n best zijn."

  Philippe Gilbert (Quick-Step Floors)

  Michel Wuyts: "Of hij gevangen zal zitten in zijn ploeg? Van Gilbert kun je geen gevangene maken. Daar is nog niemand in geslaagd."

  "Hij zal orders krijgen: als je je goed voelt, dan mag je iets ondernemen. En hij voelt zich goed, want in Parijs-Nice heeft hij dingen gedaan die hij al jaren niet meer gedaan had."

  "Maar tot waar mag hij die vrijheid nemen? Zo'n duo-aanval met Alaphilippe is een droomstoot. Stel je voor dat dat lukt. Maar het stopt als je ingehaald wordt en dan moet je aan Gaviria denken. Gilbert zal sowieso finishen met het gevoel dat hij zijn ding heeft kunnen doen."

  Voor het eerst in jaren geen rechtstreekse uitzending op Sporza

  Michel Wuyts: "Het is natuurlijk jammer dat we niet ter plaatse zitten. Ik ben er voor het eerst in 1991 geweest: mijn chauffeur was toen Eddy Merckx."

  "De aankomst lag toen op de Corso Cavallotti, 800 meter na het einde van de afdaling van de Poggio. Merckx reed Sanremo binnen, stopte in het centrum, hield het verkeer op en vroeg me of ik de locatie herkende. "Dit is de plaats waar ik 7 keer gewonnen heb", zei Merckx.  "Ik schaamde me dat ik de Via Roma niet had herkend."

  "Ik ben een Italofiel en ga al 25 jaar met vakantie in Italië. Het spreekt voor zich dat ik niet uit volle borst zit te roepen: ik heb zaterdag rust. Integendeel."

  "We hebben zoveel wielrennen op Sporza. Het zou dan ook kneuterig zijn om te klagen, want we hebben nog voldoende afspraken. Ik zal de koers in mijn zetel volgen, met het besef dat de wielen nergens zo mooi zoemen als op het asfalt van de Via Aurelia."

  Wil je niets missen van Milaan-Sanremo? Sporza Radio begint om 15u met het verslag van de wielerklassieker en Sporza.be is er al bij vanaf het startschot.