• home
 • video
 • pas verschenen

  Titelverdediger Démare voor Sanremo: "Hoef me niet te verdedigen voor zege in 2016"

  Démare wint in Parijs-Nice.

  Arnaud Démare reist met vertrouwen af naar Milaan-Sanremo. De 25-jarige Fransman won de lastige waaierrit in Parijs-Nice en sprintte daarna ook nog eens naar een derde en tweede plaats.

  Démare maakte indruk in Parijs-Nice. In de openingsetappe, waar het peloton in stukken brak door waaiers, was hij de enige die op het einde de sprong kon maken naar Julian Alaphilippe, die wegreed op de laatste, korte helling van de dag. In de sprint toonde hij zich de snellere van zijn landgenoot en ook daarna etaleerde hij zijn goede vorm met twee ereplaatsen.

  "Arnaud koerst momenteel op een heel hoog niveau. Dat komt niet als een verrassing, maar het is wel een belangrijke vaststelling, vooral voor zijn ploegmaten", zegt FDJ-ploegleider Thierry Bricaud. "Dankzij zijn sterke prestaties weten ze nu dat ze een kopman hebben die het kan afmaken. Hij trekt het niveau omhoog van de ploeg."

  Zelf koerst Démare ook rond met een pak vertrouwen. "Ik voel dat ik een stap vooruit heb gezet. Ik recupereer sneller na een zware inspanning. Ik ben mentaal en fysiek sterker en ook mijn ploeg is meegegroeid. Als je dan vroeg op het seizoen wint, is dat goed voor het hoofd."

  Démare is geen rassprinter zoals Mark Cavendish of Marcel Kittel. "Die sprinters houden een inspanning 11, 12 seconden vol en verliezen daarna aan kracht. Ik ben meer iemand van de lange adem en kom ook meer tot mijn recht in een lastige sprint, lichtjes omhoog of na een zware finale."

  "Ik hoef me niet te verdedigen voor Sanremo 2016"

  Démare wil meer zijn dan een sprinter en houdt van de klassieke voorjaarskoersen. "Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix: het zijn mijn doelen dit seizoen", zegt hij.

  Ook al zette de Fransman er, buiten een vijfde plaats in Gent-Wevelgem vorig jaar en een tweede stek in 2014, en ook nog een twaalfde stek in Parijs-Roubaix van 2014, nog nooit écht een resultaat neer.

  "De voorbije twee jaar had ik altijd pech in de Ronde. Vorig jaar was er mijn val in de Ronde (waardoor hij later ook verstek moest laten gaan voor Parijs-Roubaix), in 2015 had ik er schakelproblemen op een slecht moment. Het zijn nochtans mijn droomkoersen. Ik maak er kans op de overwinning."

  Maar eerst is er dus Milaan-Sanremo, waar Démare bij het kransje favorieten hoort. Veel wil hij niet meer kwijt over vorig jaar en de verdenkingen dat hij met hulp van de ploegwagen na een val was teruggekeerd in het peloton.

  "Ik was gewoon heel sterk vorig jaar. Als er iets verkeerds zou zijn gebeurd, dan had de jury dat wel gezien. Ik hoef me niet te verdedigen, want ik heb niets fout gedaan en koester die overwinning met heel veel plezier."