• home
 • video
 • pas verschenen

  Wereldkampioen Smits: "Toch verbaasd over hoe hoog mijn score was"

  Seppe Smits kroonde zich met een sterke tweede run tot wereldkampioen.

  Seppe Smits kan zelf nog niet geloven dat hij zijn "belangrijkste wedstrijd van het jaar" heeft gewonnen. "Ik heb gekozen voor een creatieve run en perfecte afwerking en dat heeft veel punten opgeleverd", zegt de wereldkampioen slopestyle.

  "Mooie kers op de taart"

  Smits had vooraf al ambitieuze WK-ambities uitgesproken, maar in de finale ging het ei zo na fout. In de eerste run kwam hij ten val op een rail. "Dat zorgde voor extra druk voor de tweede run", vertelt hij. "Maar ik heb mijn gedachten op een rijtje gezet, even met mijn coach gepraat en niets veranderd aan mijn strategie. Uiteindelijk is het goed gekomen."

  "Ik heb er wel voor moeten vechten. Het was heel warm, de sneeuw was papperig en traag en de hellingen waren moeilijk om af te zetten. Ik koos dan ook voor een creatieve run met veel variatie en een perfecte afwerking. Daar let de jury op en dat heeft ook veel punten opgeleverd. Toch was ik verbaasd hoe hoog mijn score was."

  "De toppers waren er wel niet bij op het WK, want die kozen voor de X-games in Oslo. Het niveau was hoger dan verwacht, maar zonder de toppers kan ik het WK moeilijk vergelijken met andere wedstrijden of de Olympische Winterspelen."

  "Het geeft me wel een mentale boost. Het WK was toch de belangrijkste wedstrijd van mijn seizoen. Zeker de slopestyle vind ik prestigieuzer, dus dit is een mooie kers op de taart", besluit hij. "Nu ga ik nog alles op alles zetten voor het WK Big Air."

  Smits: "Niet mijn bedoeling om De Buck van podium te duwen"

  Sebbe De Buck greep met een vierde plaats net naast de medailles. Hij kampeerde lang op de derde plek, maar door de sterke tweede run van Smits viel hij nog naast het podium.

  "Ik heb me achteraf geëxcuseerd", zegt Smits. "Het was niet mijn bedoeling om hem van het podium te duwen. Hij mag heel tevreden zijn over zijn prestatie, want hij heeft zich goed verweerd. Het is een ondankbare plaats, maar ik moet hem zeker feliciteren."