• home
 • video
 • pas verschenen

  Overgangsjaar voor Sport Vlaanderen: "Want mirakels bestaan niet"

  "Ze hebben al mooie dingen laten zien", zegt Planckaert over zijn veulens.

  (Top)Sport Vlaanderen maakte de voorbije jaren regelmatig het mooie weer op de Vlaamse wegen, maar dit jaar zou het wel eens minder kunnen zijn. "Al vallen de prestaties in de voorbereidingskoersen tot nu toe geweldig mee", zegt ploegleider Walter Planckaert.

  Sep Vanmarcke, Thomas De Gendt, Edward Theuns, Ben Hemans. Het is maar een greep uit de renners die de afgelopen jaren het klappen van de zweep leerden bij Topsport Vlaanderen, sinds dit jaar Sport Vlaanderen.

  Toch vreest ploegleider Walter Planckaert dat 2017 geen grand cru wordt. "Mirakels bestaan niet. We verliezen altijd onze beste renners en moeten die dan vervangen door jonge renners. Die hebben tijd nodig."

  "Ik wil de nieuwe lichting niet afbreken, maar de beloftecategorie was niet de sterkste die we al gehad hebben. Toch hebben jongens als Planckaert (geen familie), Deltombe, Noppe, Declercq al mooie dingen laten zien dit seizoen. Het valt geweldig mee."

  "Koers uitrijden wordt het belangrijkste in de Omloop"

  In de Omloop start Sport Vlaanderen dan ook met gematigde ambities. "Het belangrijkste is dat we de koers uitrijden en dat de jongens zich proberen te positioneren in de zone van de waarheid. Maar dat is niet makkelijk tegen een Boonen, Van Avermaet, Sagan en Gilbert. Dat is een andere categorie."

  "We hebben wel een aantal renners die rap zijn en dan heb je altijd een voordeel bij de profs. Maar dat betekent niet dat we Boonen of Sagan gaan kloppen in de sprint. Daar zijn we niet sterk genoeg voor."

  "Graag drie renners afleveren aan WorldTour-ploegen"

  Walter Planckaert weet dat de hoofdtaak van Sport Vlaanderen is om jonge Belgische renners naar een hoger niveau te tillen. "Ik zou na dit jaar graag weer een drietal renners afleveren aan WorldTour-ploegen."

  "Dat zit erin voor Sprengers, Van Lerberghe en Capiot. En dan zou ons seizoen geslaagd zijn. Maar ik win ook wel graag eens een koers. Dat is ook nodig om je in de belangstelling te rijden."

  Al kan het ook anders. "Kijk maar naar een Jonas Rickaert. Die heeft nog maar één kermiskoers gewonnen bij de profs, maar die draait wel perfect mee in een ploegentijdrit en is een gouden kracht om de sprint aan te trekken. Daarom dat Patrick Lefevere (Quick-Step) mij over hem aansprak op de Gentse Zesdaagse."

  "Kreeg in Ruta del Sol nog complimenten van ploegleider Campenaerts"

  Walter Planckaert is al 13 jaar ploegleider bij Sport Vlaanderen, maar als het van hem afhangt komen daar nog vele jaren bij. "Ik haal veel voldoening uit het opleiden van die renners."

  "Onze ex-renner Victor Campenaerts won onlangs de tijdrit in de Ruta del Sol, tegen renners als Contador, Valverde en Pinot. Hij zat op de hot seat elke keer te juichen omdat niemand aan zijn tijd raakte."

  "Een dag later kwam Lotto-Jumbo-ploegleider Grischa Niermann naast mij rijden en hij zei: "Walter, dikke proficiat! Die renners die jullie afleveren, dat is top!""