• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Belgische basketbalvrouwen bekampen Rusland, Letland en Montenegro op EK

  De Belgian Cats vierden de kwalificatie uitbundig.

  In juni nemen de Belgian Cats voor het eerst in 10 jaar weer deel aan een EK basketbal. Met Rusland, Letland en Montenegro lootten ze een groep met mogelijkheden. Het EK vindt van 16 tot 27 juni plaats in Tsjechië.

  De Belgische basketbalvrouwen, met Ann Wauters en Emma Meesseman als uithangborden, plaatsten zich een tweetal weken geleden voor het EK door hun kwalificatiegroep te winnen.

  De laatste EK-deelname van de Belgian Cats dateert al van 2007. Toen eindigden de Belgen (overigens met Wauters als topschutter) op de zevende plaats.

  Of deze nieuwe gouden generatie het even ver schopt, valt nog af te wachten. Rusland is de grootste klepper in de groep, maar het Russische vrouwenbasketbal zit de laatste jaren een beetje in een dipje. Wauters en Meesseman, die allebei actief in Rusland waren of zijn, zullen veel van hun (ex-)ploeggenoten tegenkomen.

  De groep wordt aangevuld met Montenegro (7e op het vorige EK) en Letland (13e op het vorige EK en op papier de meest haalbare kaart).

  Bondscoach: "Loting had zwaarder kunnen zijn"

  "We kunnen in deze groep tweede worden na Rusland, maar het is ook heel goed mogelijk dat we als vierde en laatste eindigen", zegt bondscoach Philip Mestdagh. "Als we compleet staan, is het een groep met mogelijkheden. We zijn in staat om te winnen tegen zowel Montenegro als Letland, maar zij kunnen ook winnen tegen ons."

  "Uiteindelijk mogen we tevreden zijn met de loting, want deze had zeker ook zwaarder kunnen uitdraaien. Met de volgorde van de wedstrijden kunnen we ook tevreden zijn. We beginnen tegen Montenegro (16 juni) en spelen dan tegen Rusland (17 juni)  Vervolgens hebben we een rustdag voordat we het moeten opnemen tegen Letland (19 juni). Die wedstrijd zou wel eens beslissend kunnen zijn."