• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Eric Goens: "Het geld in de NBA is de waanzin ver voorbij"

  Spelen Kevin Durant en Steph Curry de concurrentie op een hoopje?

  Vannacht gaat het nieuwe NBA-seizoen van start, met onder meer matchen van kampioen Cleveland en vicekampioen Golden State. Tv-maker Eric Goens was jarenlang commentator van de NBA. Hoe kijkt hij tegenwoordig naar deze wereld, waar grootst nog niet groot genoeg is?

  Eric Goens (foto) volgde in de jaren 90 de NBA van heel kortbij en kon zo bijna het zweet van toppers als Michael Jordan proeven. Tegenwoordig maakt hij tv-portretten van bekende Vlamingen (Kroost of Het Huis) of houdt hij de vinger aan de pols in Brussel (Niveau 4 of Molenbeek).

  In 2001 trok Goens de deur van de NBA achter zich dicht, maar hij is de competitie altijd blijven volgen. "Er is in al die jaren heel veel veranderd. De NBA was lang een big man's game, met spelers als Ewing en O'Neal en Jordan als uitzondering."

  "Maar als je vandaag kijkt naar de Golden State Warriors, dan gaat dat met 180 km/u over en weer. Het is een running game geworden. Het schiet alle kanten uit en ik vind het minstens even aantrekkelijk."

  "Die verandering is ingegeven door de invloed van de basketbalveldjes op straat. Daar wordt een soort basketbal beleden dat ver staat van wat de zogenoemde kenners het "mooie basketbal" noemen. Maar de clubs rekruteren wel nog altijd in die harde buurten."

  "The sky is the limit? Ze zitten erboven! Maar het is niet op drijfzand gebouwd"

  Wat niet veranderd is in vergelijking met de jaren 90 maar zelfs nog is doorgeschoten, is wat Eric Goens "de financiële waanzin" noemt. "Er is een nieuw tv-contract in de States waardoor de salarissen geëxplodeerd zijn. Je ziet nu bedragen passeren die de waanzin ver voorbij zijn."

  "15 jaar geleden was er veel ophef toen Jordan (foto) het hoogste contract aller tijden kon tekenen, zo'n 30 miljoen dollar per seizoen. Nu zie je minus habens (spelers met weinig talent) passeren die evenveel verdienen."

  "The sky is the limit geldt zelfs niet meer in de NBA, ze zitten erboven. Maar het is wel financieel de meest gezonde - en voor mij ook de meest aantrekkelijke - competitie ter wereld."

  "De NBA is er als geen ander in geslaagd om de sport mondiaal te exporteren. De competitie is ook geïnternationaliseerd, met spelers uit Europa, Zuid-Amerika en China. Hierdoor verkoop je een product waarvoor een natuurlijke interesse is."

  "Stel je voor dat er morgen een Belg in de NBA speelt en het daar goed doet. Dan weet je vanzelf dat de kijkers zullen volgen. Alleen gaat het hier over China, met een markt van honderden miljoenen kijkers. De NBA is niet op drijfzand gebouwd."

  "Ook wie niet in basketbal geïnteresseerd is, raakt onder de indruk van de NBA"

  Een extra troef van de NBA is dat het een makkelijke sport is om in te stappen. "Je kunt naar een match in de NBA gaan met mensen die niet geïnteresseerd zijn in de sport en die zullen toch onder de indruk raken van het totaalspektakel. Als je hetzelfde zou doen met pakweg Real-Chelsea en die match stelt niet veel voor, dan valt er buiten die voetbalmatch niet veel te beleven."

  "In de NBA valt er altijd iets te beleven. Zelfs als het sportief niet veel voorstelt, en vaak is dat zo in de eerste twee periodes, dan nog is er altijd die beleving. Het is een geslaagd huwelijk tussen sport en marketing."

  "Golden State met Durant erbij is misschien wel té goed"

  Het nieuwe seizoen kondigt zich weer aan als een tweestrijd tussen de regerende kampioen Cleveland en uitdager de Golden State Warriors. "Ik weet dat iedereen het zegt, maar ik zie niemand anders dan Golden State kampioen worden."

  "Met de transfer van Kevin Durant zijn ze misschien wel té goed. Al zeiden ze ook dat de Lakers alles plat zouden spelen toen Karl Malone naar hen ging, maar uiteindelijk verloren ze de finale."

  "Al is dit toch van een andere orde, want Durant is nog in de fleur van zijn leven en op papier vormt hij een perfecte combinatie met Stephen Curry (sterspeler van Golden State). In de voorbereiding draaide het al erg goed."

  Belangrijkste transfers in het tussenseizoen
   VANNAAR
  Tim Duncan (VS)San Antonio Spursgestopt
  Amar'e Stoudemire (VS)Miami HeatHapoel Jerusalem (Isr)
  Kevin Garnett (VS)Minnesota Timberwolvesgestopt
  Derrick Rose (VS)Chicago BullsNew York Knicks
  Kevin Durant (VS)Oklahoma City ThunderGolden State Warriors
  Dwight Howard (VS)Houston RocketsAtlanta Hawks
  Pau Gasol (Spa)Chicago BullsSan Antonio Spurs
  Serge Ibaka (Spa)Oklahoma City ThunderOrlando Magic
  Victor Oladipo (VS)Orlando MagicOklahoma City Thunder
  Dwyane Wade (VS)Miami HeatChicago Bulls
  Al Horford (Dom)Atlanta HawksBoston Celtics
  Bismack Biyombo (Con)Toronto RaptorsOrlando Magic
  Evan Turner (VS)Boston CelticsPortland Trail Blazers