• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Kimeli en Carton zijn de eerste winnaars in het vaderlandse veldlopen

  Isaac Kimeli is de eerste leider in de CrossCup 2016-2017.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De CrossCup is vandaag op gang getrapt met de Relays aan de Gentse Blaarmeersen. De ploegen van uittredend CrossCupwinnaar Isaac Kimeli, Olympic Essenbeek Halle, en Louise Carton, AC Meetjesland, liepen net als vorig jaar vlot naar de overwinning.

  Bij de vrouwen nam ACME met tweede loopster Zenobie Van Gansbeke de kop van de wedstrijd. Slotloopster Louise Carton, Belgisch kampioene en Europees kampioene bij de beloften, gaf de leiding niet meer uit handen.

  Atletiek Vrienden Roeselare, met Veerle Dejaeghere als slotloopster, eindigde op 20 seconden op de tweede plaats. Het brons was voor Atletiek Sport Vereniging Oudenaarde.

  "Ik ga me dit seizoen focussen op de CrossCup en het Belgisch kampioenschap, maar ik stel mijzelf deze winter geen grote doelen. Ik kan mijn Europese titel bij de beloften niet verdedigen omdat ik voor het eerst deelneem bij de senioren. Ik ga me goed voorbereiden, maar ik leg mezelf niet te veel druk op. Ik wil mij vooral niet forceren en me deze winter amuseren", zegt Carton.

  Voor de 43-jarige Veerle Dejaeghere liggen de prioriteiten elders: "Ik maak van de CrossCup dit jaar geen doel. Er zijn steeds meer sterke jonge atletes en dat maakt het moeilijk voor mij. Ik heb moeite om me nog te motiveren om te trainen voor deze wedstrijden. Ik wil mijn conditie onderhouden en toewerken naar een nieuwe marathon in 2017."

  Kimeli voor D'Hoedt en Abdi

  Bij de mannen duldde OEH geen concurrentie. De formatie van Thomas de Bock, Simon Debognies en Isaac Kimeli liep van start tot finish aan de leiding. CABW, met Jeroen D'hoedt in de gelederen, werd tweede op iets meer dan 20 seconden. Het podium werd vervolledigd door RCG, de ploeg van Bashir Abdi.

  Kimeli piekt dit seizoen naar het Europees Kampioenschap van midden december in Chia, Italië: "De CrossCup gaat door de aanwezigheid van atleten zoals Bashir Abdi en Jeroen D'Hoedt moeilijker zijn voor mij. Mijn grote doel deze winter is op het Europees kampioenschap beter doen dan mijn 38e plaats van 2015."

  Ook D'Hoedt focust op het EK deze winter: "Ik ben heel laat aan de voorbereiding voor het winterseizoen begonnen. Mijn doel is het EK in Italië, al zal ik moeten zien in welke vorm ik ben. Ook mijn Belgische titel zal ik in maart met trots verdedigen, het blijft een grote eer om jezelf Belgisch kampioen te mogen noemen."

  Bashir Abdi kijkt al verder dan de winter: "Mijn grote doel is het WK atletiek in Londen volgende zomer. De CrossCup is geen doel op zich, het kan zijn dat ik na de manche in Brussel al afhaak."

  "Ik wil vooral fris en met een goede basis uit de winter komen. Als de federatie een ploeg stuurt naar het EK in Italië ben ik zeker geïnteresseerd. We hebben een sterk team en kunnen in de ploegenwedstrijd voor het podium strijden."

  Recordopkomst

  Dit nog: in totaal namen 1100 ploegen van 3 lopers deel aan de Relays, een record. De eerste individuele manche van de CrossCup heeft plaats op 6 november in Mol.