• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  11 jaar terug in de tijd: Boonen wereldkampioen in Madrid

  Boonen was pas 24 toen hij wereldkampioen werd.

  Tom Boonen komt zondag voor het laatst aan de start van een WK. Kan de Bom van Balen herhalen wat hij deed op 25 september 2005 in Madrid? Geniet nog eens van het kunststukje dat hij toen klaarspeelde.

  De toen 24-jarige Tom Boonen had dat jaar onder meer de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en twee etappes in de Ronde van Frankrijk gewonnen. Hij werd dus zeker bij de favorieten gerekend.

  Maar bij het ingaan van de laatste ronde zat hij ergens in de achtervolgende groep en was hij nog niet in het stuk voorgekomen. Er werd vooral gekeken naar Paolo Bettini.

  Met dank aan Peter Van Petegem en Nick Nuyens

  Een vluchtersgroep van tien renners, met onder meer Philippe Gilbert en Stijn Devolder, reed lange tijd vooruit op het peloton. Maar bij het ingaan van de laatste ronde werden ze gegrepen.

  Op het laatste klimmetje sprongen Alexander Vinokoerov en Paola Bettini weg. Daaruit ontstond een kopgroep van een 15-tal renners, met Bjorn Leukemans en Nick Nuyens.

  Uiteindelijk gingen zes renners als leiders de laatste kilometers in: Vinokoerov, Bettini, de Nederlanders Koos Moerenhout en Michael Boogerd, de Spanjaard Marcos Serrano en de Sloveen Gorazd Stangelj. Zij zouden onderling voor de wereldtitel sprinten, dacht men.

  Maar dat was zonder de Belgen Peter Van Petegem en Nick Nuyens gerekend. Zij brachten de eerste achtervolgende groep in de laatste rechte lijn nog terug. Tom Boonen positioneerde zich optimaal en maakte het af in de sprint.

  "Tommeke, Tommeke, Tommeke, wat doe je nu?"

  Commentator Michel Wuyts gaat helemaal uit zijn dak als hij Tom Boonen uit het pak vooruit ziet schieten. "50 meter op kop en 't is genoeg. Moeder, we zijn nog niet thuis."

  De laatste ronde van het WK in Madrid:

  Video player inladen ...

  "Tommeke, Tommeke, Tommeke". Geniet nog eens van de laatste kilometer

  Video player inladen ...

  "Wereldkampioen? Ik snap het zelf niet"

  Video player inladen ...