• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Wuyts en De Cauwer maken WK-selectie: "We hebben overlevers nodig"

  Tom Boonen en Greg Van Avermaet zijn de twee Belgische spitsen.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Maandag maakt Kevin De Weert zijn negen namen voor het WK in Qatar bekend. Sporza-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer helpen hem een handje met hun eigen selectie. "We hebben niet de snelste sprinter, dus we zullen vooral inventief moeten zijn."

  De negen namen van Michel en José

  • Tom Boonen
  • Greg Van Avermaet
  • Jasper Stuyven
  • Tiesj Benoot
  • Jens Debusschere
  • Jürgen Roelandts
  • Oliver Naesen
  • Julien Vermote
  • Iljo Keisse

  "We hebben Boonen nodig voor elk scenario"

  "We weten niet precies wat de omstandigheden zullen zijn in Qatar, maar het zal er zeker warm zijn en wellicht ook winderig", schets Michel Wuyts het strijdtoneel van het komende WK.

  "Het WK is bovendien laat in oktober. Dan is de vraag wie nog voldoende in petto heeft om in een koers van 257,5 km zijn uiterste best te doen."

  "Naar mijn gevoel heb je daar costauds voor nodig. Mannen die in een waaier kunnen rijden, die het klappen van de zweep kennen. Overlevers."

  "Onze kopman voor de sprint wordt Tom Boonen. Laten we ervan uitgaan dat zijn val in de Eneco Tour hem geen parten speelt. Het zou sneu zijn dat hij niet zou kunnen starten in zijn laatste WK."

  José: "Sneu voor Boonen, maar ook voor de selectie. Eender welke koers het wordt, we zullen hem nodig hebben. Als het een sprint wordt, maar ook als het geen sprint wordt."

  "Al was het maar om in een vlucht te kunnen zeggen: "Wij rijden niet, want wij wachten op Boonen." Zo soupeer je je Belgen niet op. En op zo'n parcours is Boonen nog altijd de snelste Belg."

  "Iedereen benijdt ons Van Avermaet, behalve Slovakije"

  Michel: "Naast Boonen hebben we nog een wisselkopman nodig en dat is duidelijk Greg Van Avermaet."

  José: "Van Avermaet is iemand die elk land ons benijdt. Behalve de Slovaken, want die hebben Sagan. Maar verder is er niemand meer geschikt voor die rol dan Van Avermaet."

  "Stuyven en Benoot om een gat te dichten in de finale"

  Michel: "We hebben ook jongens nodig die samen met de kopmannen een finale kunnen rijden, die een laatste gat kunnen dichten. Ik denk dan aan Jasper Stuyven en Tiesj Benoot."

  José: "Zeker, maar dan wel alleen in dienst van de twee kopmannen. Niet zo'n beetje voor zichzelf rijden, om te tonen aan de buitenwereld: ik was toch goed."

  "Nee, ze moeten goed rijden voor de ploeg en we doen dat met twee kopmannen."

  "Dus niet zoals vorig jaar in Richmond, waar iedereen voor zich reed, maar toen het gat op Stybar gedicht moest worden, reageerde niemand. En dan zeiden ze na de finish toch: "Ik had nog wat over." Dat mag niet gebeuren. Dan komen we er niet."

  "Roelandts en Debusschere om treintje op de rails te zetten"

  "We hebben ook volk nodig die een treintje op de rails kunnen zetten", gaat Michel voort. "Dat moeten mannen met body zijn en dan kom je uit op de renners van Lotto-Soudal die het gewoon zijn om te werken voor Greipel. Jürgen Roelandts en Jens Debusschere dus."

  José: "Die twee kunnen perfect dienen om de sprint in te leiden. Van Avermaet zal dat ook zeker willen doen, als hij ziet dat er geen kansen meer zijn voor hem."

  "Naesen zal op zijn eerste WK alles doen wat hem wordt opgedragen"

  Michel: "We zitten al aan zes renners. Dan hebben we nog rustbrengers nodig. Mensen die zich willen opofferen voor een kopman. Oliver Naesen wil dat doen voor Van Avermaet."

  José: "Ik heb met Naesen gesproken en er zou al een soort toezegging zijn gebeurd. Het zou niet onlogisch zijn om hem mee te nemen. Met zijn zege in Plouay bewees hij een lastige koers aan te kunnen."

  "Het zal ook zijn eerste WK worden. Naesen zal alles doen wat hem wordt opgedragen."

  Michel: "Boonen heeft ook zijn luitenant nodig en ook iemand die in de openingsuren kan werken. Dan denk ik aan iemand die goed op dreef is: Julien Vermote."

  José: "Ik zou zeker geen renners opsouperen in de openingsuren. Dat moeten we proberen te vermijden. We moeten renners als Vermote zo lang mogelijk in de wachtkamer houden. Je moet proberen jezelf zo weinig mogelijk in de schijnwerpers te zetten, maar er wel te zijn."

  "Keisse zal de eerste slag zeker niet missen"

  Michel: "Mag ik daar tot slot ook nog Iljo Keisse bijzetten? Hij is eenzelfde type als Vermote. Iemand die het klappen van de zweep kent en kan meedoen tot voorbij de 200 kilometer, in winderige omstandigheden."

  José: "Keisse zal met zijn piste-ervaring de eerste slag zeker niet missen. Al denk ik niet dat er zich na 15 km een waaier van 30 renners zal vormen die voorop blijft tot de lokale rondes. Er zullen een aantal waaiers bij elkaar komen, maar zeker geen heel peloton."

  "Dupont? Vanmarcke? Devenyns? Zijn die nuttiger dan een Keisse?"

  "We zitten aan onze 9 namen, maar wat doe je met Timothy Dupont? Goed voor 16 zeges tot dusver. Het is altijd leuk als er een verrassing in de selectie zit."

  "En wat met Sep Vanmarcke (foto)? Hij zou er normaal gezien altijd bij zijn, maar hij is op het verkeerde moment ziek geworden en zal competitieritme missen."

  José: "Dries Devenyns is ook goed. Die 8e en 9e renner zijn altijd moeilijk, maar zijn die beter dan een Keisse? Zijn ze intelligenter? Brengen ze meer rust bij Boonen en Van Avermaet?"

  "Het is aan bondscoach Kevin De Weert om die knopen door te hakken. Het hangt ook af van de tactiek van De Weert. Ik vind niet dat wij de koers moeten maken."

  "Je kunt ook namen noemen als Stijn Vandenbergh of Nikolas Maes. Maar die geven voorlopig niet thuis en de druk van Etixx-Quick Step om extra renners mee te nemen zal met de afscheidnemende Boonen niet zo groot zijn. Met Boonen, Vermote en Keisse heeft de ploeg een mooi trio."

  "Belgen moeten inventief zijn om te winnen"

  De conclusie van José: "We zullen op het parcours in Qatar multifunctioneel en vooral inventief moeten zijn om te kunnen winnen. We hebben niet de snelste sprinter, maar met Boonen wel een sterke sprinter. En met Van Avermaet ook nog een heel goeie puncher. Daar zullen we het mee moeten doen."

  "Maar het belangrijkste wordt dat de Belgen eerlijk zijn met elkaar, dat ze met elkaar spreken en elkaar recht in de ogen kijken. Ook na de wedstrijd."

  Kies zelf je WK-selectie

  Denk je het zelf beter te weten dan Michel en José? Stel zelf je ideale ploeg voor Qatar op: sporza.be/permalink/1.2766012